Pospíšil je největším hrobařem právního státu, píší Britské listy

29.06.2012 19:54

Pospíšil a hrdina? Ne, spíše hrobař české justice, píše komentátor Britských listů. Premiér Nečas si prý zaslouží potlesk za to, že zastavil jmenování Bradáčové na pozici vrchní státní zástupkyně v Praze. V této funkci by prý mohla zametat vlastní chyby v řadě kauz, v čele s tou Rathovou.

Pospíšil je největším hrobařem právního státu, píší Britské listy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Pospíšil

Česká média se nemohou shodnout na roli exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) v politice. Jedni tvrdí, že pokoušel očistit justici, druzí říkají, že přispěl k jejímu pádu do nejtemnějších hlubin. Do té druhé skupiny se řadí i komentátor Martin Kunštek, který se na exministrovu adresu vyjádřil velmi negativně na serveru BritskéListy.cz.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

„Zametačka“ Bradáčová

„Při sledování sdělovacích prostředků referujících o odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti nevycházím z údivu. Rozpor mezi realitou (známými fakty) a popisem událostí, resp. komentáři prezentovanými českými médii, byl tak obrovský naposledy v době schylujícího se amerického napadení Iráku. Naprosto nejsem schopen pochopit, proč média oslavují jako hrdinného bojovníka za spravedlnost nejhoršího hrobaře právního státu od vzniku ČR,“ píše Kunštek.

Komentátor připomíná, že o Pospíšilově odchodu z funkce se v minulosti mluvilo už několikrát, jeho odvolání tedy nepředstavuje blesk z čistého nebe. Stejně tak vyjadřuje překvapení nad tím, jak výrazně exministra hájí mnohá média na úkor objektivity.

Kunštek následně vyjadřuje jednoznačnou podporu Nečasovi za to, že možná znemožnil jmenování ústecké státní zástupkyně Lenky Bradáčové na pražské místo. Kauzy Davida Ratha, Vlasty Parkanové nebo ROP Severozápad jsou plné chyb, které podle názoru komentátora povedou k tomu, že je soud smete ze stolu.

„Vrchol trapnosti představuje už sám text žádosti o vydání poslankyně Parkanové k trestnímu stíhání, v němž se v souvislosti s údajným předražením koupených letadel odkazuje na pasáž zákona o majetku státu, která pojednává o PRODEJI státního majetku!“ uvádí příklad pochybení autor. K podobným přehmatům došlo i v kauze Rath.

Nečas měl Pospíšila odvolat už dávno

Přes uvedené skutečnosti si však Nečas od komentátora pochvalu nevysloužil a to především proto, že měl exministra odvolat již dávno. Kdyby to učinil již v zimě, nemusela podle autora projít novela Exekučního řádu provedená v rámci novely Občanského soudního řádu, která prošla 3. čtením ve Sněmovně na červnové schůzi. Tato novela z dílny Jiřího Pospíšila podle Kunšteka výrazně straní soukromým exekutorům, což je špatně. Faktem  přitom je, že o negativních aspektech práce soukromých exekutorů informuje řada médií.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…