Pražáci, vy to proti vládě musíte rozjet. Venkov nic nezmůže, burcuje Škromach

20.10.2011 21:30

V Řecku zuří už druhý den generální stávka, o víkendu otřásaly většinou světových metropolí mohutné protesty proti chování vlád a finančních kruhů v době ekonomické krize, v Česku však je zatím klid po pěšině. Podle průzkumu by se do ulic protestovat vydala asi čtvrtina Čechů a Moravanů. Poslanec KSČM Jiří Dolejš tomu nevěří, podle něj je číslo tak pětkrát nadsazené. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se v Česku nikdy moc nestávkovalo, ani nedemonstrovalo.

Pražáci, vy to proti vládě musíte rozjet. Venkov nic nezmůže, burcuje Škromach
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Zdeněk Škromach

V souvislosti s víkendovými protesty ve světových metropolích by do ulic vyrazila demonstrovat čtvrtina Čechů, naopak 76 procent se osobně zúčastnit nechce. S odkazem na průzkum agentury SC&C to uvedla Česká televize. Z průzkumu dále vyplývá, že většina respondentů v následujících týdnech očekává zesílení protestů i v Česku.

Související: Demonstrovat do ulic by šla jen čtvrtina Čechů


Opozice musí přidat

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí z ČSSD a bývalého odboráře Zdeňka Škromacha musí vyjít do ulic nespokojení lidé především ve velkých městech. „V Česku se vždycky demonstrovalo a stávkovalo méně než v jiných zemích. Pokud nevyjdou Pražáci před barák, my na vesnici to nijak nevytrhneme," uvedl pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že opozice vůči vládě by měla přitvrdit a více a razantněji se prosazovat. „Čtvrtina lidí. To by byly dva miliony lidí. Realita je spíše pětkrát horší. Češi v těch demonstracích potřebují najít smysl. Protest pro protest nám není kulturně blízký. Opozice bude muset přidat, a to i programově," myslí si komunistický poslanec.

„Pokud vláda bude pokračovat svou cestou, bez dialogu s odbory i opozicí, přijdou mnohem razantnější akce. Lidé jsou už opravdu naštvaní a jejich nespokojenost roste každým dnem," dodal redakci další zástupce opozice, sociální demokrat Vítězslav Jandák.

ProAlt očekává 5 000 lidí

O minulém víkendu se lidé v desítkách zemích po celém světě scházeli na demonstrace, při nichž protestovali proti údajně nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům. Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) uvedli, že se k protestům přidali lidé v 951 městech. Menší protest se konal i v Praze.

Související: Až 300 lidí demonstrovalo v Praze proti vládám a finančníkům


Hnutí se inspirovalo kampaní "nespokojených", která začala na jaře ve Španělsku, a v poslední době organizátory povzbudila protestní kampaň na newyorském Wall Streetu, která zde trvá od 17. září. "Jednotně, společným hlasem dáme politikům a finančním elitám vědět, že o své budoucnosti budeme rozhodovat my," uvedli organizátoři na svých internetových stránkách.

Nejbližší protivládní akci plánují občanské iniciativy s podporou odborů už na tuto sobotu do Prahy. ParlamentníListy.cz budou celou akci sledovat a přinášet aktuální zprávy z místa konání.

Organizátoři očekávají tisíce lidí v ulicích Prahy

Nejvíc dotázaných ze zmíněného průzkumu upřednostňuje, aby se protesty případně konaly i v dalších velkých městech (35 procent), generální stávku preferuje 23 procent lidí, masovou demonstraci v Praze 17 procent a podle čtvrtiny dotázaných podobné akce vůbec nemají smysl. Pořadatelé z iniciativy ProAlt očekávají, že se sobotní akce zúčastní zhruba 5000 lidí.

Podle průzkumu 73 procent lidí v Česku demonstrace zaznamenalo, většina ale nezná důvody, proč se konaly. Skoro polovina Čechů očekává, že se protesty ve větší míře přesunou i do Česka, budou podle nich ale poklidné. Násilné střety předpokládá 15 procent dotázaných, 37 procent zesílení protestů nečeká.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …