Pražští radní schválili rozpočet a zrušili miliardový tendr

29.11.2011 15:22

Pražští radní schválili návrh rozpočtu na rok 2012. Je vyrovnaný, počítá s výdaji ve výši 43,9 miliardy korun. Na investice bude 10,2 miliardy korun, jejich rozdělení ale rada schválí až v lednu. Běžné výdaje byly seškrtány o pět procent na 33,7 miliardy korun. Novinářům to řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Na dluhovou službu dá město 815,5 milionu korun.

Pražští radní schválili rozpočet a zrušili miliardový tendr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Pražští radní schválili návrh rozpočtu na rok 2012. Je vyrovnaný, počítá s výdaji ve výši 43,9 miliardy korun. Na investice bude 10,2 miliardy korun, jejich rozdělení ale rada schválí až v lednu. Běžné výdaje byly seškrtány o pět procent na 33,7 miliardy korun. Novinářům to řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Na dluhovou službu dá město 815,5 milionu korun.

Pražští radní zrušili miliardový tendr na nakládání s odpadem

Návrh musí ještě schválit v prosinci zastupitelstvo, zabývat se jím bude 15. prosince. Podle primátora tak nebude město hospodařit v rozpočtovém provizoriu a své rozpočty budou moci schválit i městské části. Rozpočet bude ode dneška vyvěšen na úřední desce města.

ČTĚTE TAKÉ:

Z částky určené na kapitálové výdaje bude vytvořena takzvaná investiční rezerva. Její rozdělení schválí vedení města do konce ledna 2012. Není tedy jasné, kolik bude například na výstavbu tunelového komplexu Blanka nebo dokončení plaveckého areálu Šutka.

Pražští radní podle očekávání zrušili miliardový tendr na desetileté nakládání s komunálním odpadem. Kvůli vysoké nabídnuté ceně z něj totiž byli vyřazeni všichni uchazeči. Novinářům to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Předpokládaná hodnota tendru byla 13,2 miliardy korun, nejnižší nabídka byla ale o více než tři miliardy vyšší.

Všechny uchazeče z tendru ve čtvrtek vyřadila magistrátní komise. Zrušení jí doporučil posudek, jeho zpracování si zadala. "Dnes jsme přikročili k technickým krokům," řekl radní Radek Lohynský, který má problematiku na starosti.

Dodal, že podle zákona může Praha zadávací řízení zrušit, pokud se v při řízení vyskytly důvody "hodné zvláštního zřetele", pro které nelze na zadavateli požadovat, aby v něm pokračoval. Finanční možnosti města a nabídnuté ceny podle něj takové důvody představují.

Tendr byl jedním z dúvodů rozpadu velké koalice

Svoboda minulý týden označil tendr za jednu z možných příčin rozpadu dosavadní koalice v hlavním městě. Zakázku tvrdě kritizovala TOP 09, která je nově ve vedení města. Její zrušení nový náměstek Pavel Richter (TOP 09) přivítal. "Máme radost, že se podařilo vyřešit tuto nepříjemnou záležitost tímto způsobem," řekl.

O zakázky se ucházela tři konsorcia služeb. Nejlevnější nabídku podalo Sdružení Čistá Praha s částkou 16,396 miliardy korun bez DPH. Ve sdružení se spojily firmy Pražská odpadová a.s., Pražské služby a.s. a AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Pražské služby byly přitom dopředu označovány za hlavního favorita zakázky.Nabídka sdružení A.S.A. - svoz Praha byla za 16,821 miliardy a Sdružení Marius Pedersen Group za 16,932 miliardy.

Ve sdružení A.S.A. se spojilo šest firem, všechny jsou majetkově propojené se společností A.S.A. International Environmental Services GmbH. Sdružení Marius Pedersen Group tvoří celkem 14 firem z celé České republiky, ve kterých má většinový podíl společnost Marius Pedersen a.s. Výběrové řízení magistrát vyhlásil v červenci. Vítěz tendru se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …