Putinův vlastenecký projev, zatčení punkerky z Pussy Riot. Tak vypadal státní svátek v Rusku

12.06.2015 17:33

Rusko dnes slaví státní svátek, Den Ruska, připomínající přijetí deklarace svrchovanosti před 25 lety, kdy se začínal rozpadat Sovětský svaz; deklarace hlásala nadřazenost ruských zákonů nad sovětskými. Nynější ruský prezident Vladimir Putin, který svého času označil zánik Sovětského svazu za největší geopolitickou tragédii 20. století, dnes uděloval státní ceny i opěvoval ruské vlastenectví, díky němuž se podle něj nikdy nikomu nepovede Rusko předělat. Během oslav moskevská policie zatkla Putinovu oponentku z punkové skupiny Pussy Riot, která protestovala proti poměrům tím, že ve vězeňské uniformě šila ruskou vlajku.

Putinův vlastenecký projev, zatčení punkerky z Pussy Riot. Tak vypadal státní svátek v Rusku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

"Rusko nejenže překonalo nejtěžší zkoušky se ctí, nejenže za pouhé čtvrtstoletí uskutečnilo úspěšný průlom v demokracii a tržní ekonomice, ale dokázalo se posílit jako moderní, otevřená a samostatná země," řekl Putin. Ideály vlastenectví jsou podle něj mezi Rusy natolik silné, že "nikomu a nikdy se nepovedlo a nepovede Rusko překódovat a předělat ke svému obrazu".

Ruské úspěchy ocenil v blahopřejném telegramu Putinovi i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

V Moskvě se svátek slavil na dvou stovkách míst, mimo jiné se v parcích odehrávaly bezplatné koncerty, sportovní soutěže či promítání vlasteneckých filmů. Na někdejším výstavišti úspěchů sovětského hospodářství byla zřízena městská pláž s bazény, hřišti i tanečním parketem. Zajistit hezké počasí v metropoli měly za úkol i vojenské letouny, připravené od časného rána rozehnat případná oblaka.

Podobné zásahy se pořádají ještě během květnové přehlídky a také na Den města, připadající na první sobotu v září.

Aktivistka z Pussy Riot vyšla z vězení a byla znovu zatčena

V Moskvě dnes zatkli bývalou členku punkové skupiny Pussy Riot Naděžku Tollokonnikovovou, která si odpykala téměř dva roky za mřížemi za skandální protest proti Putinovi v největším pravoslavném chrámu. Podle zpravodajského serveru BBC ji zatkli během performance k dnešnímu svátku: punkerka se spolu s ještě jednou aktivistkou převlékla do vězeňských šatů a šila ruskou vlajku na Blatném náměstí, kde před třemi lety policisté bili demonstranty, kteří protestovali proti Putinovu návratu do Kremlu.

"Vyžehlila jsem si a oblékla uniformu, kterou jsem nosila během svého věznění v nápravném zařízení v Mordvinsku. Ale nedošili jsme (vlajku). Popadli nás za ruce a za nohy a vhodili do antona, kde teď sedíme," oznámila Tolokonnikovová po policejním zákroku.

Jakkoli se dnešní svátek slaví pracovním volnem už od roku 1992 a od roku 2002 pod nynějším názvem Den Ruska, podle průzkumu státní agentury VCIOM tři čtvrtiny Rusů netuší, co slaví. Pouze osm procent dotázaných uvedlo, že jde o výročí přijetí deklarace nezávislosti Ruska, další čtyři procenta správně tiplo prohlášení státní svrchovanosti. Dalších 11 procent sice vědělo, co se stalo, ale uvedlo, že šlo o tragickou událost, znamenající začátek konce SSSR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…