Radost pro lidi, co nejsou kurvy. Jsem nadšený. Slavní čeští umělci vítají Donalda Trumpa

10.11.2016 4:22

„Je to záchrana pro Ameriku a je to i záchrana pro celý svět!“ „Zvolení Trumpa je budíčkem pro samozvané politické elity, aby už opustily svou elitářskou věž ze slonoviny.“ „Myslím si, že to teď v Americe vezme trošku jiný vítr.“ „První moje myšlenka brzy ráno byla, aby se těm lidem, který nejsou kurvy, udělala nějaká radost a aby vyhrál Trump!" „Mne spíše překvapilo, že jsou lidi ještě normální. Už jsem v to nedoufala!“ To říkají na konto nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa čeští umělci a známé osoby veřejného života.

Radost pro lidi, co nejsou kurvy. Jsem nadšený. Slavní čeští umělci vítají Donalda Trumpa
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách mnoho lidí v Česku prý velmi překvapilo. Zatímco politici hovoří o tom, že Trump může být nevyzpytatelný, ovšem může přinést zklidnění mezinárodní situace, podle zahraničních analytiků s nově zvoleným americkým prezidentem zřejmě nastane změna postoje Spojených států k Rusku, osoba samotného Trumpa pak může narušit transatlantické vazby a vztahy v NATO.

Jak se však na tuto situaci dívají umělci a známé osobnosti veřejného života? Jak ParlamentníListy.cz zjistily, vítězství Donalda Trumpa převážně vítají a souhlasí i s tím, že volba Američanů změní do jisté míry i svět.

„Pro mne je zvolení Trumpa příjemné překvapení. Po tom, co se vlastně všechna korporátní média ve Spojených státech a na Západě spojila do naprosto nezakrytého boje proti Donaldu Trumpovi, se totiž ukázalo, jak moc jsou mainstreamová média a samozvané politické elity odtrženy od názoru nás, obyčejných lidí. Zvolení Trumpa je budíčkem pro samozvané politické elity, aby už opustily svou elitářskou věž ze slonoviny! Je to úplně stejné vítězství jako je Brexit a další věci s tím spojené. Prostě svět už má dost nesmyslné politické korektnosti a elitářství mainstreamových médií,“ řekl pro ParlamentníListy.cz překvapivě herec a moderátor Marek Vašut.

Vondráčková: Snad to vezme jiný vítr!

„Voliči takto rozhodli a uvidíme, co se bude dít dál. Myslel jsem ale, že spíš bude zvolena Hillary, pokud se to stalo takto, tak holt nezbývá nežli počkat na další soudy. Uvidíme, co pan Trump v úřadu dokáže,“ zmínil herec Václav Vydra. Zvolení Trumpa prý celkově nepovažuje za hrozbu. „Nemyslím, že by měl být pro společnost nějakou hrozbou. Americká demokracie je totiž stabilní a tak doufám, že ji ani Donald Trump nezničí,“ dodal Vydra.

„Myslím si, že to teď v Americe vezme trošku jiný vítr. Trump je sice pro mne až moc teatrální osobou, ale věřím tomu, že se to celé v USA vydá cestou, která bude pro lidi příjemná. Co ale vím od mých přátel v Americe, tak všichni ho volili. Snad to přinese něco pozitivního jak světu, tak i nám,“ řekla ParlamentnímListům.cz krátce zpěvačka Helena Vondráčková.

Herečka a moderátorka Kateřina Brožová k témuž uvedla: „Upřímně řečeno nevím, zda mám být v nějakém smyslu z těchto voleb překvapená, ale vím, že to jejich zápolení o post v Bílém domě bylo velmi těsné a asi ta tendence trošku se vymknout tradiční politice zavlála od nás a z dalších koutů Evropy i do Ameriky. Osobně jsem včera od rána sledovala v televizi komentáře našich novinářských spolupracovníků v USA a musím říct, že jsem u nich hned po zvolení Trumpa zaznamenala mírné zděšení. Jinak si netroufám odhadnout, zda bude zvolení jeho osoby v tom politickém měřítku něco znamenat. Něco jiného jsou nějaká předsevzetí a populismus, ale druhou věcí je realita samotná a skutky. Určitě se ale dozvíme velmi brzy, jaká ze strany pana Trumpa vlastně přijde vlna, tady zda pozitivní, anebo tomu bude naopak.“

Podobného smýšlení je i režisér Jiří Adamec. „My jsme zažili v Americe na vlastní kůži celou předvolební nominační kampaň obou kandidátů, tedy jak paní Clintonové, tak Donalda Trumpa. Viděli jsme tak, jak to v Americe vlastně funguje a přitom jsme slyšeli kolem sebe desítky a možná i stovky postojů a názorů amerických občanů. Musím však říct, že tam, kde jsme byli my, tak tam byl jednoznačně favorizován a požadován jako budoucí prezident Spojených států Donald Trump.Takže pro mne jeho zvolení není překvapením, protože jsem si vyslechl na vlastní uši veliké množství argumentů, proč by se tak tomu mělo stát. Prý proto, že Američané jsou vlastně nespokojeni s tím, jak je americká standardní politika demokratů zakonzervovaná, nehybná, jak se jejich názory nejsou schopny proměnit v rámci historického vývoje, jak je to všechno posazené na zadku a nehýbe se to. No a právě s Donaldem Trumpem Američané spojovali předpokládaný a možný pozitivní pohyb různých událostí. Podle nich vskutku vidí Trump spousty věcí jinak, než jak je vidí demokratická administrativa. Na druhé straně ale vnímám, že jeho zvolení rovná se komplikace pro evropské politiky, protože Evropa sedí na zadku také a myslí úplně stejně jako ti američtí demokrati, co doteď prostřednictvím Obamy vládli. Takže za mne Trump ano, ale bude to určitě znamenat poměrně značnou komplikaci pro existenci a myšlení evropské politické scény.“

Adamec se navíc pozastavil nad tím, jak je možné, že průzkumy veřejného mínění amerických agentur tak dlouho favorizovaly právě Clintonovou. „Já bych řekl, že průzkumy jsou jenom průzkumy a že ten, kdo se účastní průzkumů, tak ten že se velmi často stylizuje do nějaké pozice, anebo vyhovuje nějakému momentálně obecnému vkusu – když ale jde a má hodit svůj vlastní volební lístek, tak pak jde o něco jiného. Vzpomeňte si, jak je tomu u nás, jak volební průzkumy před volbami vypadají a jaký je pak výsledek samotných voleb. Já tyto volební průzkumy nijak nepřeceňuji, přestože samozřejmě jsou nějakým vodítkem k myšlení a k názorovému urovnání u jednotlivých politiků. Ale že by to znamenalo rovnou záruku výsledku, tak to v žádném případě! Tak je to i s volebními průzkumy v USA,“ doplnil Adamec.

Bylo načase, aby se lidem, co nejsou kurvy, udělala radost

Písničkář Pepa Nos je prý volbou amerického lidu potěšen. „Já jsem se včera probudil někdy kolem sedmé ráno a první moje myšlenka byla: Bylo by načase, aby se lidem, který nejsou kurvy, už udělala nějaká radost a aby vyhrál Trump! No a krátce na to přišla moje žena s tím, že Trump opravdu vyhrál. Byl jsem rád. Pro samotnou Ameriku to je změna velká, ale pro nás samozřejmě také, neboť jsme zakotveni v euroatlantickém prostoru, a tak co se šustne v USA, ovlivní i Evropu, a co se šustne u nás v Evropě, tak tu Ameriku vlastně také ovlivní. U nás to jistě ovlivní problém islamofašismu, protože se konečně tento problém začne řešit.“

„Já jsem to volební klání sledovala pozorně a nijak mne nelekalo. Spíše mne překvapilo, že jsou lidi ještě normální. Už jsem v to nedoufala,“ svěřila se ParlamentnímListům.cz herečka, hudební textařka a porotkyně soutěže SuperStar Gábina Osvaldová. Má za zcela samozřejmé, že s administrativou Donalda Trumpa přijde i výrazná změna zahraniční politiky USA vůči světu. „To je samo sebou. Jinak by asi v Bílém domě mohl sto let sedět jeden člověk, kdyby to neznamenalo pro svět vůbec nic. Kdo sedí v Oválné pracovně, tak to je moc důležité. Za mne bych přidala ještě dojem, že v USA zvítězila taková prostá lidská přirozenost, i když si nemyslím, že by byl pan Trump zrovna vždycky přirozený ve svém chování.“

Kratochvíl: Jsem nadšený, že „americký sen“ funguje

Podobně hovoří i Petr Kratochvíl, producent, umělecký ředitel a zakladatel divadla Ta Fantastika. „Je to záchrana pro Ameriku a je to i záchrana pro celý svět! Doufám teď, že v Evropě skončí ten levicový monument, ten levicový pohyb, který je pro naši kulturu smrtící. Takže jsem nadšený z toho, že ‚americký sen‘ stále funguje, protože toto je americký sen, když Donald Trump vyhrál volby,“ sdělil.

Prý moc nemá pochopení pro věty typu, že je Trump nepředvídatelný. „Myslím si, že je spíše nepředvídatelná Hillary, v případě jejího zvolení bychom se totiž měli co bát, protože by to znamenalo pokračování politiky Obamy, což by svět přivedlo vbrzku k válce. Jeho politika byla totiž špatná a kvůli němu se svět za posledních osm let ocitl v takovém stavu, že to je velice nebezpečné pro všechny obyvatele planety. A ti, co Trumpa podceňovali, anebo o něm tvrdili, že by jej nemohli volit ani v deliriu, tak ti jsou zřejmě buď zatvrzelí levičáci, anebo vůbec neví, o čem hovoří a neuznávají zásadní hodnoty světa. On je totiž žebříček hodnot lidí značně posunutý,“ zmínil Kratochvíl.

Na dotaz, jak je možné, že Hillary Clintonovou podporovalo hodně hvězd amerického showbyznysu, se jen pousmál. „Hollywood vždycky stojí za levicí, umělci tam jsou převážně levicově orientovaní. Podívejte se třeba na Seana Penna, který fandil Hugo Chávezovi! Výjimkou jsou ale třeba Clint Eastwood nebo Sylvester Stallone, kteří naopak měli pochopení pro Trumpa. Jinak v USA převážně umělci stojí za levicí, tak to prostě v Hollywoodu je,“ dodal Kratochvíl, který v USA se svou manželkou Pavlínou Baburkovou a rodinou žije.

Přijdou snad rozhodní politici, a ne zbabělci a másla...

„Jsem optimistka a myslím, že to bude dobré,“ uvedla herečka Zlata Adamovská.

„Mám z Trumpova vítězství velkou radost. Je to předzvěstí toho, že svět i Evropa budou Spojené státy následovat. Přijdou teď rozhodní politici, a ne zbabělci a másla. Až doteďka totiž svět stagnoval, dělal dluhy a neřešil problémy. Trump je tak první vlaštovkou, která začne pracovat ve prospěch Spojených států,“ sdělil ParlamentnímListům.cz hudebník a malíř František Ringo Čech.

Kameraman, signatář Charty 77, někdejší vedoucí kanceláře prezidentského sekretariátu, jenž byl i členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Stanislav Milota, je jako jediný z volby Američanů zděšen: „Podle mne a myslím, že i pro celý svět, to je velice špatná zpráva, protože budou na různých místech zeměkoule stát dva totalitní vládci – Putin a Donald Trump. A to je docela neštěstí pro celou zeměkouli jako takovou.“

Milota se navíc domnívá, že od Trumpa hrozí nebezpečí stejného charakteru jako od Putina. „To jsou věci, které jsou nečekané. Jednou je to Ukrajina, pak je to Krym, a uvidíme, co bude teď hrozit z Trumpovy strany. Pro mne ale vítězství Trumpa překvapením nebylo, jak jsem totiž celou kampaň kandidátů sledoval, vytušil jsem, že to k tomuto směřuje. Protože to, co se stalo, je problém Ameriky v posledních letech,“ dodal.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…