Respekt: Za článkem si stojíme. Škárka o úplatcích mluvil na třech schůzkách

04.04.2011 11:21

Za článek o uplácení ve straně Věci veřejné, kde si pustil pusu na špacír poslanec VV Jaroslav Škárka, si stojí šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Podle něj nejde o náhodu, neboť Škárka o penězích hovořil celkem na třech schůzkách. „O náhodu tak nemůže jít,“ podoktl k tomu Tabery v rozhovoru pro Český rozhlas. "Nahrávky si necháme pro případný soud," řekl pak pro Českou televizi.

Respekt: Za článkem si stojíme. Škárka o úplatcích mluvil na třech schůzkách

Poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka údajně řekl, že dostává peníze za loajalitu ke straně Věci veřejné. Má prý totiž mlčet o podezřelém způsobu financování VV. Tvrdí to týdeník Respekt s tím, že má nahrávku rozhovoru. Škárka nyní tvrdí, že jde o mystifikaci, s čímž ale vůbec nesouhlasí šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

„Škárka o penězích hovořil na třech schůzkách. O náhodu tak nemůže jít," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Erik Tabery. Později vpodstatě totéž řekl pro Českou televizi.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

Peníze prý Škárkovi nosili poslanci blízcí ministrovi Vítu Bártovi; Michal Babák a Radim Vysloužil. Vít Bárta to důrazně popřel v České televizi. Jaroslav Škárka teď ale tvrdí, že to byla z jeho strany záměrná mystifikace a k předání peněz nikdy nedošlo.

„Rozhodně si za článkem stojíme. Proběhly tři schůzky, na kterých o tom pan poslanec Škárka mluvil. Na první mu to uteklo náhodou, podruhé, když se s ním kolegové sešli, tak to zopakoval. Poté jsme se dohodli, že je to tak závažná informace, že na třetí schůzce si to nahrajeme, a tak jsme taky učinili. Že by to byla z jeho strany nějaká taktika, můžu zcela vyloučit, protože o tom mluvil velice přesvědčivě, nevěděl, že je nahráván," vyjádřil se dále v Českém rozhlase Tabery.

Tabery: Záznamy použijeme pro soud

"My si ty záznamy necháme pro sebe, a použijeme je, až v případě soudu. Pan Škárka se chytil do trapné mystifikace, podobně jako nedávno ministr Kalousek. To, co řekl , ale považuji za základní informaci. Myslím, že každý soudný člověk si udělá na to náhled sám," řekl Tabery pro Českou televizi.

Zdůraznil, že to ale nebyl Škárka kdo by redakci kontaktoval. "Mluvili jsme s jednotlivými aktéry strany a zjištovali jsme nějaké infomace o financování strany. Když jsme hovořili s místopředsedou Škárkou, tak tam mu to v jednu chvilku ulítlo. Jemu to prostě uniklo. Je to politik, který však musí počítat s tím, že bude brán vážně. My tady nejsme od toho, abychom hráli nějakou hru," zakončil resumé v rozhovoru pro televizi šéfredaktor Respektu.

„Nevím, že by někde někdo někoho uplácel nebo finančně manipuloval. Nevím o tom, že by někdo někomu vyhrožoval a považuji to za naprosto mimo," řekl již v neděli Radiožurnálu Škárka.

Redaktorka měla mikrofon ve výstřihu

V pondělí pak Parlamentním Listům.cz Škárka sdělil: "Je to velmi nešťastné, ale vše je pouhá mystifikace. Vznikla tím, že jsem se s dotyčnou redaktorkou domluvil na rozhovoru off record - tedy bez nahrávání. A hned na počátku schůzky jsem zjistil, že má nahrávací zařízení ve výstřihu. To mě opravdu rozlítilo. A nenapadlo mě nic jiného, než tedy reagovat tak, že budu hrubě mystifikovat."  Podrobněji se k detailům zveřejněného rozhovoru ale vyjadřovat nechtěl. Je v zahraničí a tak naznačil, že se vyjádří později.

Jak řekl faktický lídr strany Vít Bárta České televizi, Škárkova tvrzení nejsou pravdivá. „Kategoricky odmítám jakékoliv takovéto nařčení. Neumím udělat nic jiného, než si s Jardou sednout a popovídat si o tom, odkud kam a co se vlastně stalo," dodal Bárta.

Poslanecky klub kauzu "rozčísne" ve čtvrtek

Výroky poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky o penězích, které údajně v obálce dostával za mlčení o stranickém financování, bude ve čtvrtek řešit poslanecký klub strany.  "Chceme slyšet, co to mělo celé znamenat," řekl John. "Je to od pana poslance Škárky - ať už je to tak nebo tak - velice, velice nešťastné. Vůbec tomu nerozumím," podotkla poslankyně Karolína Peake.

Předseda strany a ministr vnitra Radek John dnes pro ČTK řekl, že Škárka stranu poškozuje opakovaně. Je prý ale absurdní, že by poslanec dobrovolně novinářům oznamoval svůj podíl na trestném činu.

Čtěte také:
Škárka: Bárta mi posílá cash. Neměl bych o tom mluvit 
To je ale pitomost, řekl John k případu Škárka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…