SANEP: Zavedení přímé volby prezidenta si pochvalují tři čtvrtiny obyvatel

28.12.2011 14:28

Za přínosné považují zavedení přímé volby hlavy státu téměř tři čtvrtiny obyvatel České republiky. Vyplývá to z průzkumu, který v předvánočním čase uskutečnila společnost SANEP. Nadpoloviční většina obyvatel je rovněž toho názoru, že voliči dají přednost těm kandidátům, jež se u veřejnosti těší všeobecnému respektu a uznání.

SANEP: Zavedení přímé volby prezidenta si pochvalují tři čtvrtiny obyvatel
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Zavedení přímé volby prezidenta, které se přiblížilo schválením ve sněmovně, považují za přínosné téměř tři čtvrtiny obyvatel České republiky. Podle průzkumu společnosti SANEP je se schválením přímé volby spokojena výrazná většina respondentů (ano 44 procent, spíše ano 30,5 procenta), zatímco nespokojeno je 14,4 procenta (ne 8,3, spíše ne 6,1) a 11,1 procenta dotázaných neví.

Exkluzivní internetový průzkum byl proveden ve dnech 19. – 25. prosince na vybrané skupině 12 941 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 23 530 dotázaných.

Vybrat respektovanou osobnost Češi zvládnou

S názorem Václava Klause, který prohlásil, že přímá volba je fatální chyba, fatální omyl a populismus nesouhlasí více než polovina dotázaných (ne 37,1, spíše ne 18,2). Nynější hlavě státu pak dává za pravdu 28,5 procenta respondentů (spíše ano 15, ano 13,5), zatímco 16,2 procenta dotázaných uvedla jako odpověď „nevím“.

Více než polovina dotázaných (52,9 procenta) je přesvědčena, že si Češi za svého prezidenta dokáží ve volbách v roce 2013 vybrat respektovanou a důstojnou osobnost. To do jisté míry dokazuje i květnové šetření společnosti SANEP, podle kterého by nejvíce respondentů (20,4 procenta) hlasovalo pro Jana Švejnara. Naopak 29 procent dotázaných tomu nevěří a 18,1 procenta neví.

Kompletní zpráva STEM

Sledujeme výzkumy MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…