Šéf Senátu: Vládní kalhoty se trhají u poklopce. Kalousek hrabe

20.07.2011 14:46

ROZHOVOR Ministři vlády Petra Nečase (ODS) se snaží rozpadající se kabinetní kalhoty záplatovat, seč mohou. Příliš úspěšní ale nejsou. Jediným kompetentním členem kabinetu je podle šéfa Senátu Milana Štěcha ministr zdravotnictví Leoš Heger. Vláda je jinak prý plná nekompetentních Parkanových, které způsobí nedozírné škody.

Šéf Senátu: Vládní kalhoty se trhají u poklopce. Kalousek hrabe


ČSSD se netají tím, že plánuje ústavní stížnost na vládní novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Pokud ji podá, může podle Vás uspět?

Jsem přesvědčený, že ve vládním návrhu je rozpor s Ústavou i LZPS. Pokud Ústavní soud stížnost dostane, měl by zákon zrušit. Podezírám některé autory návrhu, že s tím ve skrytu duše počítají, materiál je totiž velmi nevyvážený. Pan Kalousek je možná spokojený, pan Nečas také, ale předpokládám, že někteří chytřejší lidé to připravili tak, aby dlouhého trvání tento zákon neměl.

Více o tématu zdravotnictví ZDE

Pokud byste se stížností uspěli, myslíte si, že by to mohlo ohrozit třeba pozici pana Hegera, nebo křehkou stabilitu vlády?

Minulá vláda se opírala o politicky zkorumpované lidi, o tři, čtyři přeběhlíky. Jednoho strašili, že na něho mají nějaké materiály z minulosti, druhého, že na něj něco ví ze současnosti. V této vládě využívají podobných lstí Věci veřejné. Jsou přívěšek vládního souručenství, nemají jinou šanci, jak zůstat na politickém světle, než že budou tu stafáž hrát do úplného konce, do úplného zničení. Chtějí, aby to co nejdéle vydrželo, možná věří v nějaký zázrak, ale i o zázraky se musí člověk přičinit.

Vláda tedy podle Vás může celé volební období přečkat?

Může. Minimální šance, že po volbách to bude pro ně dobré, je bude držet co nejdéle pohromadě. Jediné, co by to mohlo změnit, je nespokojenost občanů. Ta se zatím v ČR ale příliš aktivně neprojevuje.Vláda se bude snažit získat na svou stranu i média, aby doložila, že pracuje dobře. Otázka je, zda  se média k této službě propůjčí.

Co se týče vládní diskuze o DPH, handluje se s čísly 17,5 a 19 procent. Jak se díváte na to, že jsou to opět VV, které v koalici "rebelují"?

Myslím si, že je to buď domluvená hra, nebo hra, kterou se snaží Véčka hrát, aby na sebe upozornily. Podívejme se třeba na trafiku v podobě postu šéfky legislativní rady vlády pro paní Peake. V čele takové instituce by měl být renomovaný právník; nevzpomínám si, že by právě paní Peake někdy v legislativě sehrávala nějakou roli. Ale zpět k DPH: problém není v tom, jestli 17,5 nebo 19 procent, ale v tom, že se vůbec DPH má zvyšovat. Členové současné vlády jsou záplatkáři, kteří na roztrhané kalhoty našívají stále fleky, fleky, fleky. Ale jednou se ty kalhoty utrhnou přímo u poklopce a ta nahota se projeví naplno, projevuje se ostatně už teď. Členové vlády mají různé motivace. Pánové jako je Kalousek a spol. je mají jasné - nahrát peníze těm, kteří je do politiky dostali a drží je tam.

Zmínil jste šéfku legislativní rady vlády paní Peake. Myslíte si, že tedy není kompetentní tu funkci vykonávat, že mohlo jít o nějaký handl?

Použil bych analogii s paní Parkanovou. Než se stala ministryní obrany, neznala ani hodnosti v armádě a říkala, že to nepotřebuje, že má politický mandát. Tohle se používalo v padesátých letech - nemusíš o tom nic moc vědět, ale hlavně, že máš politický mandát.  Co se týče současného složení vlády, snad jediný kompetentní člověk v ní je pan ministr Heger, jinak tam nikoho jiného nevidím. Těch Parkanových je v dnešní vládě většina, resorty budou po jejich vládnutí vypadat jako zvířátka v lese po mysliveckém honu. 

Hovoříte o VV, jak hodnotíte jejich budoucnost za tři, pět let?

Je zcela zřejmé, že jde o podnikatelský byznys v politice a cesta k zániku VV pokračuje. Mám obavy, že někteří jejich lidé se přeskupí do pravicových stran, možná jim bude nabídnuta i nějaká kompenzace, někde se budou objevovat. Ale doufám, že občané účastí při krajských i senátních volbách v příštím roce dají jasně najevo svůj názor a tyto rychle vyrostlé dinosaury z politiky vyautují.

Jak se díváte na schopnost vlády vysvětlovat reformy?

Jak můžete lidem vysvětlovat něco, co je špatné, že je dobré? Reformy polarizují českou společnost. Vláda komplikuje a otravuje život podnikatelům, vytváří atmosféru pro to, aby se regiony, které trpí nezaměstnaností, měly problémy i dále. Brát peníze rodinám s dětmi, důchodcům nebo zaměstnancům s průměrnými a podprůměrnými příjmy, zvyšovat daně a přímé platby, to také není řešení.

SLEDUJEME téma: vládní krize

Poměrně dlouho jste vedl odbory, pokud byste byl v jejich čele i teď, dělal byste něco jinak nebo razantněji, než stávající vedení?

Ti, kdo odbory dnes vedou, byli mí kolegové, spolupracovníci, takže kontinutita práce byla udržena. Odbory to teď mají velmi těžké, občané váhají, systém občanské společnosti u nás moc nefunguje. Lidé situaci zkritizují v hospodě, v nějaké partě, ale vyjít do ulic a projevit občanské postoje slušnou demokratickou formou, to u nás moc zdomácnělé není. Kdybych byl teď v odborech aktivní, dával bych pozor, abych při obhajobě práv zaměstnanců nezapomínal na tlak na zvyšování mezd a platů včetně minimální mzdy.

Jak hodnotíte červnovou stávku v dopravě?

Jako prostředek pomohla, odbory výrazně získaly na svou stranu veřejné mínění. Myslím si, že toto odbory udělaly dobře. Sebelepší předáci nemohou bez masivní podpory dosáhnout úspěchu.

Teď řídíte Senát, v němž má většinu ČSSD. Je možné i z Vaší pozice nějak bojovat proti vládním reformám?

Senát je parlamentní instituce, její postavení je dáno Ústavou a jednacím řádem Senátu a dalšími zákony. Senát není občanské sdružení, nemůže dělat věci, které mohou dělat odbory. Nyní je Senát silně ovlivněn sociálně-demokratickou většinou. Kdo si chce ověřit, jak by vypadala vláda sociální demokracie, může se podívat na výstupy ze Senátu.

Jak hodnotíte roli prezidenta Klause v současné politické situaci? Shazování zákonů ze stolu, nebo zásahy do vládní politiky?

Pan prezident využívá to, co mu poskytuje naše Ústava, Ústava, která byla dělána převážně idealisty a poměrně ve spěchu. Pan prezident některé volnosti v Ústavě maximálně využívá. Navíc vládne vláda stojící na půdorysu seskupení, které on kdysi vedl. Nezbývá mu nic jiného, než se snažit vládu udržet.

Co soudíte o schůzce prezidenta a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, kde se probírala výjimka z Lisabonské smlouvy, se kterou sociální demokracie nesouhlasí? Pokud by hlasování o výjimce bylo spojeno i s hlasováním o přístupu Chorvatska, jak by sociální demokracie hlasovala?

Myslím si, že je dobře, že pan prezident komunikuje s předsedou strany, která v posledních volbách vyhrála, se stranou, která má dle posledních výzkumů největší občanskou podporu. Co se týče výjimky z Lisabonu, myslím si, že je to velmi nešťastná záležitost, že výhrady pana prezidenta tímto směrem byly nadbytečné. Domnívám se, že hlasování o předpokládaném přístupu Chorvatska do EU by mělo být jen o Chorvatsku a naše výjimka by k tomu neměla být dávána. Pro mě je ostatně naprosto nepřijatelná. Věřím, že tato záležitost bude oddělena a že si nikdo, ani my, ani pan prezident, nebude brát chorvatské členství jako "rukojmí".

Více čtěte:

Šéf Senátu Štěch: Předčasné volby nejsou na obzoru

Štěch: Mnohem nebezpečnější než abelizace je Kalouskovizace

Štěch a první máj? Nejdřív voliči, pak romantika

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …