Sokol k exekuci kvůli Diag Human: Překvapivý krok to je, ale zvrat v kauze ne

24.05.2011 17:50

Právní poradce ministerstva zdravotnictví Tomáš Sokol si nemyslí, že by vyhlášená exekuce vídeňského soudu na český stát, který dosud nezaplatil firmě Diag Human odškodné, byla nějakým velkým zvratem v případu, ale jen "překvapivým krokem". Právní protikrok ale bude podle něj třeba udělat a za český stát jej nyní bude muset učinit Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Sokol k exekuci kvůli Diag Human: Překvapivý krok to je, ale zvrat v kauze ne

Zvrat v kauze Diag Human, anebo jen čeření vody? Ani pro ty, kteří jsou do detailu seznámeni s kauzou, v níž žádá po státu majitel Diag Human Josef Štáva až deset miliard korun, není jasné, co se vlastně dnes v případu stalo. Advokát majitele firmy na zpracování krevní plazmy Jan Kalvoda totiž proti českému státu zahájil frontální a dosud nevídaný protiútok. Obrátil se totiž se svým dlouholetým sporem do Vídně a najal si tam renomovaného vídeňského právníka, který se specializuje na spory se státy. A soud na základě jeho kroků vyhlásil na český stát exekuci.

Sledujeme kauzu Diag Human

Konkrétně se má exekuce týkat obrazu malíře Emila Filly - Dvě ženy, obrazu Vincence Beneše - Tanečnice a bronzové plastiky sochaře Otto Gutfreunda - Objetí, které jsou v majetku českého státu, a do Vídně je na výstavu „Dynamika - kubismus, futurismus, kinetismus" zapůjčila brněnská Moravská galerie.

Podle redaktora Ekonomu Roberta Břešťana - týdeník Ekonom přišel s informacemi o exekuci jako první - se obrazy po skončení výstavy dají na bezpečné místo a nevrátí se tak do galerie v Praze a to až do vyřešení záležitosti s exekucí. "Exekuce byla vyhlášená na dnes 14:30 hodin, takže buďto již proběhla, anebo probíhá," dodal k tomu Břešťan.

Čtyři týdny na podání námitek

O výkonu exekuce přitom podle advokáta Jana Kalvody rozhodl Okresní soud Vídeň vnitřní město na základě aplikace takzvané Newyorské úmluvy o vzájemném uznávání a výkonu arbitrážních nálezů už 18. května. Výkon exekuce ale soud předepsal až na dnešek, tedy na úterý 24. května.  

„Česká republika má nyní čtyři týdny na podání námitek," zmínil Kalvoda pak ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

„Nejde o fiasko, ale o překvapivý krok. Že ten spor touto exekucí končí a může se exekuovat, je nové tvrzení Diagu a stát se proti tomu samozřejmě bude bránit námitkou, že ten spor běží dál," řekl ovšem k celému případu překvapivě právník Tomáš Sokol. Zdůraznil, že ovšem právoplatné kroky v tomto případu může učinit jen zástupce státu, tedy Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Sokol však na pravou míru uvedl fakt, že on není právní zástupce státu, ale pouze působí v případu jako nestranný poradce státu. „Působím jako poradce ministerstva zdravotnictví a to rozhodnutí vídeňského soudu nedostanu tedy do ruky já, ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeho právníci se musí nyní rozhodnout, co dál," dodal Sokol.  

Související:

Cikrt: Úřad má dobré právníky

Že však tento úřad má dobré právníky, je přesvědčený Tomáš Cikrt, který dříve působil jako mluvčí někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

„Já myslím, že v celé kauze tento úřad pracuje dobře. Mé přesvědčení je, že pan Kalvoda v celém případu jen blufuje. Je to jeho další finta. Vždyť Diag Human také řekl, že chce v celé arbitráži pokračovat, že si žádá přezkum rozhodčího nálezu a jmenoval přece před pár měsíci i svého nového švýcarského arbitra? Tak jak je možné, že nyní Kalvoda tak obrátil?," řekl naší redakci   s pokrčením ramen Cikrt, který založil k případu dokonce server anikorunu.cz, kde vyvěsil všechny doklady, které měl jako mluvčí ministra k dispozici.

Také tvrdí, že úplné výpovědi představitelů firmy Novo Nordisk celou aféru obracejí naruby, neboť ukončení spolupráce této firmy s Diag Human má zcela jiné důvody, než dopis někdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara. Na základě Bojarova dopisu, o němž Diag tvrdí, že byl pomlouvačný a firmu poškodil, totiž celá kauza odstartovala.

Kauza s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let. V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

K věci:

Foto: diaghuman.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…