Štětina (VV): Uzákonění léčebného konopí by sněmovnu rozdělit nemělo

11.12.2011 20:00

Další krok k legalizaci léčebného konopí učinila vládní expertní skupina, která připravila podklad pro potřebné změny zákonů.

Štětina (VV): Uzákonění léčebného konopí by sněmovnu rozdělit nemělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Tento fakt přivítal lékař a poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina, který se problematikou léčebného konopí zabývá a vedl k ní také seminář na půdě parlamentu.

„Legalizaci konopí pro léčebné účely považuji za dobrý krok. Věřím, že se z tohoto tématu ve sněmovně nestane politikum a že se podaří legislativní návrhy projednat třeba i ve zkráceném řízení," konstatoval místopředseda zdravotního výboru Jiří Štětina, v souvislosti se sdělením národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Ten v televizi informoval o tom, že expertní skupina navrhne vládě konkrétní kroky ke změně legislativy, která by ho umožnila legalizaci léčebného konopí u nás.

Jiří Štětina jako lékař oceňuje schopnost marihuany zmírňovat příznaky mnoha chronických nebo bolestivých onemocnění, včetně těch nejzávažnějších, onkologických. Právě přijetím příslušné legislativy by mělo skončit několikaleté úsilí lékařů, vědců i pacientů, kteří za legalizaci léků z konopí podali petici, pod níž se sešlo na osm tisíc podpisů. Podle návrhu expertní komise by mělo být možné konopí pro léčebné účely jak pěstovat, tak i dovážet. Licence pro pěstitele by měl udělovat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Těch by přitom rozhodně nemělo být víc než deset. Na dodavatele by měl být vypsán tendr. Zároveň se počítá s existencí registru pacientů, kteří preparáty užívají. Ti si je budou vyzvedávat v lékárně na základě receptů od specialistů, a to na několik konkrétních diagnóz.

„Vedle toho by měla být stanovená pravidla proti zneužití, musí být jasné, za jakých podmínek bude pěstování konopí trestním činem, aby nedocházelo k nekontrolovanému pěstování nebo nelegálnímu prodeji nespotřebovaného konopí na černém trhu," řekl Jiří Štětina s tím, že také bude nutné registrovat konopí a jeho produkty na seznamu léčiv.

Více:
Šťastný (ODS): Potřebujeme kvůli legálním lékům z konopí nový zákon?

##PROFIL 1999##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…