Tady je Klausovo. Bulvár střílí do rodiny prezidenta

17.01.2011 9:53

Co se týče majetku, tak prezident Václav Klaus je opravdu takzvaně za vodou. S manželkou Livií má sice dnes Klaus k dispozici bydlení v nově opravené Lumbeho vile, která se nachází přímo v prostorách Pražského hradu, ale až prezidentem nebude, i tak si nebude muset lámat hlavu s tím, kam složí hlavu. Výčet jeho nemovitostí je totiž nemalý. Hodnota? Téměř 44 miliónů korun.

Tady je Klausovo. Bulvár střílí do rodiny prezidenta

Už z dob premiérování si Václav Klaus nastřádal spoustu peněz, které investoval a stále investuje do nemovitostí v Praze či Krkonoších. Stejně si počínají i jeho synové, Václav mladší a Jan. Prezidentská rodina tak buduje "království" například ne severu metropole. V Praze pak vlastní hned čtyři nemovitosti. Informuje o tom deník Aha.

A co rodině Klausových patří? Byt o nadstandardní velikosti v prominentní pražské vilové čtvrti Praze - Troji. Podle Aha v bytě nyní bydlí prezidentův syn Jan s ženou Veronikou. Dále pak je Klaus vlastníkem velkého domu s obrovskou zahradou v Praze - Kobylisích. Ten si Klausovi pořídili před necelými čtyřmi lety. Brali ho prý jako výhodnou investici. Deník jeho hodnotu odhadl na deset milionů korun.

Klaus se bude muset z Lumbeho vily asi stěhovat. Patří České republice

Deník uvádí, že do domu se možná manželský pár nastěhuje poté, co Klausovi skončí druhé prezidentské období a Správa Pražského hradu mu už asi azyl neposkytne. Lumbeho vila, která se nachází v prostorách Hradu a Klausovi v ní bydlí od roku 2005, totiž patří České republice.

Velikost domu v Kobylisích je podle Aha! navíc úctyhodná - až 200 metrů čtverečních a navíc se k domu počítá i velká zahrada. V Kobylisích Klausovi patří ještě jedna nemovitost. Tento byt měl sloužit jako domov Václava Klause mladšího, jeho ženy a dětí. Zatím ale tomu tak zřejmě není, jak bulvární deník píše. Cena bytu je odhadovaná na šest miliónů korun.

Na lyže jezdí do „svého"

Rodina Klausových si také kdysi pořídila byt v Libni. „Prostorný domov si Livia a Václav, předtím zvyklí na bydlení v paneláku, vytvořili v roce 2000 spojením dvou bytů. Bydleli zde ale pouhé tři roky, pak byl Klaus poprvé zvolen prezidentem a museli se odstěhovat na Hrad," napsalo Aha.

Jak dále deník uvádí, první pár má k dispozici i byt v Bedřichově u Špindlerova Mlýna, který je umístěn přímo v lyžařském středisku, anebo byt v Peci pod Sněžkou, který si v roce 2000 koupil sám prezident a o čtyři roky později ho převedl na syna. Klaus ale vlastní i chalupu na Táborsku, kam jezdí spíše Livia s vnoučaty.  „Na Českolipsku mají Klausovi nezastavěný pozemek. Že by se chystali na výstavbu chalupy?," uzavírá výčet nemovitostí Aha.Také uvedl a červeně podtrhl celkovou odhadovanou hodnotu majetku Klausových, která činí 43 miliónů a 800 tisíc.

Pro bulvár je každé sousto sladké

Je ale v pořádku, když se bulvár zaobírá hlavou státu a jeho majetkem? Mediální odborník Karel Hvížďala to až tak dramaticky nevidí. „Každé sousto, které je sladké, tak se do toho bulvár rád zakousne. Klaus si ale na ty nemovitosti vydělal, tak není nic špatného na tom, že je vlastní, vždyť takový majetek má dnes kterýkoliv podnikatel," komentoval pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

„Jsme malá lokalita, není tady tolik hvězd šoubyznysu a tak si bulvární deníky vytvářejí takové umělé kauzy. Ale na druhou stranu bych v tomto případě nebyl na Aha a ani Blesk nijak přísný. Je to jejich řemeslo a s tím se nedá nic dělat," uzavřel Hvížďala.

Deník AHA! vydává společnost Ringier Axel Springer a denně si ho přečte zhruba čtvrt milionu Čechů. Jeho informace o tom, jak se Klaus chová, tak může ovlivnit mediální obraz rodiny Klausových u velké části veřejnosti.

Prezident Klaus se podle agentury STEM těší oblibě u 63 procent Čechů, téměř 90 procent míní, že by měl být prezident důsledně nadstranický.

Více: Prezidentovi věří více jak tři pětiny obyvatel, zjistil STEM

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …