U nás jde o životy. A nikdo to neví, pláče žena z Raspenavy

09.08.2010 12:20

Do devítikilometrové obce se kvůli strženým mostům a silnicím pomoc dostane jen těžko. Obyvatelé Raspenavy tak přežívají v horších podmínkách než zvířata.

U nás jde o životy. A nikdo to neví, pláče žena z Raspenavy

Velká voda útočí v Česku již třetí den a ač se vláda, armáda i hasiči snaží, do oblastí, které záplavy postihly nejsilněji, se pomoc stále nedostává.

Odříznuti od světa

Typickým příkladem je Raspenava, téměř třítisícové městečko v severočeském frýdlantském výběžku. Zdejší říčka Smědá i další toky během víkendu strhaly mosty, silnice i domy a obec zcela odřízly od civilizace.

Obyvatelům tak dochází jídlo, pití, hygienické potřeby  i další osobní věci - a to bez naděje, že se v následujících hodinách situace zlepší.

Pomoc končí ve Frýdlantu

"Nedostala se k nám média, všechna se zastavila ve Frýdlantu či Hejnicích," uvedla pro Parlamentnilisty.cz rozčileně jedna z obyvatelek postižené Raspenavy Magdaléna Zemanová, která coby dobrovolnice pomáhá s odstraňováním následků ničivých záplav.

Podle ní je situace v obci mnohem kritičtější než v těch, jimž se věnují média a kam rozesílá armáda i policie své síly.

Bez vody, prášků i plen

"Nemáme vodu, deky, oblečení, kardiakům uplavaly prášky, matky nemají pro děti sunar, nefunguje plyn, nefunguje nic," popsala Parlamentnimlistum.cz s třesoucím se hlasem tragickou situaci Zemanová s tím, že zásadní problém je v naprosté neinformovanosti pomáhajících sborů o situaci, která v obci panuje.

"Jestli nám pošlou dvěstěšedesát vojáků pro celý Liberec, a nám z nich pak třeba padesát, to je jako nic," rozčílila se. Raspenava podle ní potřebuje organizovanou pomoc minimálně stovek lidí. A to nejen těch, kteří pomohou s odklízením následků živlu, ale například i psychologů.

Více čtěte:

Povodně mají pátou oběť. Na kritických místech stále prší

Ministerstvo financí: Na povodně máme 3,32 miliardy

Foto: facebook.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…