ÚOHS zakázal uzavřít smlouvu na sociální karty, tendr zkoumá

13.10.2011 16:05

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím zakázal ministerstvu práce uzavřít smlouvu na takzvané sociální karty. Veřejnou zakázku na jejich zajištění prověřuje, a to na podnět sociálních demokratů. ČTK o tom dnes informovala ČSSD.

ÚOHS zakázal uzavřít smlouvu na sociální karty, tendr zkoumá

Se zavedením sociálních karet počítá reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), která ale ještě není schválená. Karty by měly sloužit jako průkazky pro příjemce peněz od státu, měly by se na ně vyplácet veškeré podpory, dávky a příspěvky. Ministerstvo tendr vyhlásilo koncem června.  

Banka na postižených vydělá

Sociální demokraté projekt od počátku kritizují. Podle nich je pro daňové poplatníky nevýhodný. Vadí jim i to, že ministerstvo tendr vyhlásilo v době, kdy příslušný reformní zákon nebyl schválený. Drábkův úřad podle opoziční strany nepostupoval při vyhlášení obchodní soutěže podle zákona o veřejných zakázkách. Antimonopolní úřad si po podnětu ČSSD vyžádal od ministerstva dokumenty k tendru.

"Z obdržené dokumentace získal úřad pochybnosti o tom, zda zadavatel postupoval při zadávání veřejné zakázky podle zákona, a proto zahájil správní řízení," uvedl ÚOHS ve vyrozumění pro ČSSD. Koncem září ministerstvu zakázal smlouvu na zajištění karet uzavřít do doby, než rozhodne.

Do tendru se přihlásili tři uchazeči - Česká spořitelna, Komerční banka a společně ČSOB s Poštovní spořitelnou. Podle podmínek stát vítězi, který získá smlouvu na 12 let, za provozování karet platit nebude. Výherce ale získá poplatky za "nadstandardní služby". Mezi ně patří třeba další vybírání z bankomatů, zdarma by mělo být u každé dávky jen jedno.

Sociálním demokratům vadí, že vítězná banka bude mít ze sociálních karet "provizi", tedy peníze z poplatků od lidí. "Stát tak zprostředkuje takové bance zisk, který by bez oprávnění provozovat tuto kartu nenabyla. Veškerý majetkový prospěch si tedy připíše banka, zatímco stát žádný prospěch z provozování karty bankou mít nebude," uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Související:

Sociální karty jenom nepovinně. Ale připlatíte si

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…