Umělec naložil Schwarzenbergovi. Mluvil o zrušení restitucí a záměrech Američanů

11.09.2013 6:37

JINÝMA OČIMA Režisér a dokumentarista Václav Dvořák rozhodně nepatří mezi lidi, kteří se bojí mluvit o tématech, jež jsou pro někoho nepohodlná. Výrazně bojoval proti církevním restitucím a léta se angažuje v šíření informací o situaci na Kosovu a Metohiji. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz mluví o prezidentu Zemanovi, válce v Sýrii i "nevychovaném" Schwarzenbergovi.

Umělec naložil Schwarzenbergovi. Mluvil o zrušení restitucí a záměrech Američanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Dvořák

Nedávno jste mluvil na demonstraci proti americkému útoku vůči Sýrii, což jak se zdá, nemá podporu ani u amerických občanů…

Navíc Obama zjevně narazil také v Kongresu, kde útok podporuje opravdu jen menšina, ostatní se zatím nevyjádřili. Myslím, že Američané sází na to, že při stupňování rétoriky se v syrské armádě (a USA to tak dělají skoro vždycky) najde skupina, která Asada svrhne. To se jim nepodařilo ani v Libyi, Iráku a zjevně se jim to nepodaří ani v Sýrii.

Viděl jsem televizní záběry z Damašku, kdy skupina lidí říká, že pokud začne bombardování, bude to tragédie, protože tím by se USA přidaly na stranu těch nejhorších teroristů a radikálů z Al-Káidy, proti kterým údajně v jiných zemích bojuje.

Jsou však i lidé, kteří tuto politiku USA hájí. Třeba nedávno profesor Miloslav Bednář pro PL.cz řekl, že za těmi intervencemi v minulosti byla nezištná a upřímná idea dostat vyspělou demokracii do co nejvíce států světa. Co byste na takový názor řekl?

Do těchto frází se balí ty nejhorší věci, americkou politiku dělají praktici. Navíc je tam také velmi silná sionistická lobby, která tlačí na to, aby Izrael byl ve svých hranicích bezpečný. Proto se snažili shodit vládu Mursího v Egyptě. Za další na Golandských výšinách Izrael okupuje velkou část syrského území a okupuje ho kvůli vodě. Jsou tam prameniště větších řek a Izraelci vodu sváží a zavlažují tím své zemědělství touto ukradenou syrskou vodou a nechtějí se toho vzdát.

Nerozumím ale tomu, proč to tak hájí právě vámi zmiňovaný profesor Bednář. Je to filosof, tak asi věří tomu, co se říká a ne tomu, co za tím skutečně vězí. Každá válečná propaganda se balí do hezkých frází. Hitler také hájil své agrese tím, že sjednocuje Evropu a Evropa by měla být velká bez nezaměstnanosti a tak dále. Každá expanze se kryje do hezkých humanistických frází, ale není pod tím nic jiného než snaha ovládnout svět. Američané se pasovali na policistu, soudce i kata a chtějí rozhodovat a kočírovat celý svět. Je ale vidět, že na to nemají, svět má americké politiky plné zuby a nevěří jí.

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Prezident Miloš Zeman se k tomu vyjádřil jasně, možný zásah odmítl. Jak se díváte na ostatní kroky prezidenta od doby, co je ve funkci?

Jeho politika se mi líbí. My jsme ho jako sdružení Přátelé Srbů na Kosovu v druhém kole podporovali. Tam nešlo o žádný výběr, ale o volbu mezi Zemanem a velmi proamerickým Schwarzenbergem, který Českou republiku zatahuje do všech hazardních politik Spojených států. Zeman je pro mě daleko rozumnější člověk, který slíbil, že neschopnou vládu tzv. pravice odstraní a splnil to. Je tu vláda, ač přechodná, která se snaží dát zemi do pořádku.

Chápu, že pro některé lidi a politology je Miloš Zeman stále záhadou, protože on dělá věci často neobvyklé a nečekané. Je to velký stratég a šachista a oni nevědí, jak s tím zacházet. Prezident fakticky moc pravomocí nemá, ale pokud je to osobnost jako Zeman či Klaus, i s omezenými pravomocemi dokáže dělat velké věci a nasměrovat českou politiku jiným směrem.

Ukázalo se, že ty možná neobvyklé, ale ústavní kroky prezidenta jsou dobrým terčem pro TOP 09 a především Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga, kteří tvrdí, že se Zeman chová jako diktátor a autoritář. A na této vlně chtějí patrně postavit celou svoji předvolební kampaň…

Ty kecy o diktátorovi a podobně, to samozřejmě není pravda. Schwarzenberg je známý tím, že je nejen nedostudovaný, ale nevychovaný. Pouští ze svých úst, jako třeba pro rakouské noviny, takové nesmysly o Zemanovi, že tím obrovsky poškozuje obraz české politiky v zahraničí. Dávno už měl odejít, je to cizí a špatný element v naší politice. Navíc dělá cokoli, co po něm chtějí Německo nebo USA, aniž by to byl náš zájem. Připomenu naprosto skandální uznání Kosova. A protože nevyhrál prezidentské volby, je zatrpklý. Ví, že už z politiky odchází a místo tu pro něho není. Půjde už jenom dolů. Pokud by Schwarzenberga chtěla i nadále jeho vlastní strana tlačit jako kandidáta kamkoli, museli by být hodně padlí na hlavu…

Jako vždy před volbami se vytahuje karta antikomunismu a varování, že hrozí návrat komunistů k moci. Je to skutečně tak? A vadilo by vám, kdyby se KSČM dostala do vlády, nebo vládu svými hlasy podporovala ve sněmovně?

To je složitá otázka. Ve vládě by mi vadili někteří lidé z té strany, tedy to neostalinistické křídlo, které se neoprostilo od naprostých blbostí. Zeman to řekl dobře, že by měly levicové strany spolupracovat, ale dal by komunistům čtyři roky karanténu. Tedy nepustit je do vlády, nechat je vládu podporovat a potom se uvidí.

Musím ale říct, že v Čechách chybí skutečná levicová strana. ČSSD za levici nelze pokládat, sami se snaží být rozkročeni od levice až téměř doprava a je tam tolik frakcí, že je ta strana nečitelná. Pak jsou tu komunisté, kterým se odevzdávají protestní hlasy.

Bojoval jste výrazně proti tzv. církevním restitucím. Začaly sílit hlasy o tom, že by nová vláda mohla ještě změnit zákon o majetkovém narovnání státu s církvemi. Je to ale v tuhle chvíli vůbec možné? Majetky se už začaly vydávat, proces běží…

Je možné s tím něco dělat, protože suverénem je lid. A jestliže přes své volené zástupce nebo referendum rozhodne, lze to změnit. I ústavní právníci se shodují v tom, že zpětné zestátnění tohoto majetku je možné. Záleží pouze na rozhodnutí Parlamentu. Něco podobného udělali v roce 1905 ve Francii, tak proč bychom to nemohli udělat my. Církevní restituce jsou čistě protidemokratický a protirepublikový zákon, jenž byl protlačen ve slabé chvilce členy katolické sekty, kteří v tu chvíli seděli v Parlamentu.

Tím se podle mě naprosto odkopali, protože i ta formulace zákona je zlodějská. Je to odporné. Celou dobu věděli, že poměrně silná opozice s tím nesouhlasí a ke schválení zákona museli povolat odsouzeného zločince, který teď sedí. Byl jim dobrý na jedno použití a pak ať si klidně jde do vězení. Všechny tyto okolnosti dělají tento zákon nelegitimním.

Kdo je Václav Dvořák? (zdroj: kosovoonline.cz)

Režisér - dokumentarista, absolvent pražské FAMU (1977). Pracoval externě v Krátkém filmu Praha, vedl filmový štáb vulkanologicko-botanické expedice Ecuador 1982. V roce 1989-1990 v Československé televizi jako člen stávkového výboru vedl vysílání Občanského fóra. Podnikatel a umělec na "volné noze".

Mimo jiné i autor dokumentárního filmu "Uloupené Kosovo" (scénář, kamera, režie) odvysílaného v ČT v červenci 2008. Zakládající člen občanského sdružení Nezávislá média. V současné době pokračuje v práci na dalších dokumentech z území bývalé Jugoslávie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…