Více než 220 radnic dnes vyvěsilo moravskou vlajku

05.07.2011 12:48

Moravskou vlajku vyvěsili i na severu Čech v Libereckém kraji. Některé radnice mají vlajku vyvěšenu celoročně. Akce má především přimět veřejnost k poznávání Moravy.

Více než 220 radnic dnes vyvěsilo moravskou vlajku

Více než 220 radnic dnes v den oslav věrozvěstů a duchovních patronů Moravy svatého Cyrila a Metoděje vyvěsilo moravskou vlajku. Reagovalo tak na výzvu sdružení Moravská národní obec (MNO). Cílem akce je připomenout historii, kulturu a tradice Moravy. Počet radnic, které vlajku vyvěsily, se oproti loňsku ztrojnásobil. ČTK to řekl místopředseda MNO Vladimír Novotný.

Akce se uskutečnila letos podruhé. Počet obcí, které se do ní zapojily, roste. Loni vyvěsilo moravskou vlajku celkem 73 radnic a vedení Jihomoravského kraje. Výzva našla letos svou podporu i v Čechách v obci Jindřichovice pod Smrkem v Libereckém kraji. "O vyvěšení moravské vlajky na zdejší radnici se velkou měrou zasloužila paní Julie Dušková, obyvatelka Jindřichovic a rodačka z Moravy," uvedl Novotný. Podle něj hlasovalo pro osm z devíti zastupitelů. K akci se přidaly letos i Dačice, které leží sice historicky na Moravě, ale patří k Jihočeskému kraji.

Moravský zemský prezident

O radnicích, které schválily svoji účast ve druhém ročníku akce, informuje sdružení na svých internetových stránkách. Na seznamu jsou například Vyškov, Uničov, Mikulov, Litovel, Kyjov, Letovice, Ivančice, Moravské Budějovice, Moravský Krumlov, Kuřim nebo Mikulčice u Hodonína známé svým velkomoravským hradištěm Valy.

Nově se k akci připojil například Šumperk, Moravský Beroun, Uherský Brod, Rosice, Hevlín na Znojemsku, Bučovice či Křižanov na Žďársku, který je rodištěm posledního moravského zemského prezidenta Jaroslava Mezníka (1884 až 1941) zastřeleného nacisty.

Vlajku vyvěšují některé radnice i při dalších příležitostech; při hodech, vinobraních a výročích spojených s historií Moravy. V Miroslavi na Znojemsku zdobí radnici v době meruňkobraní, na Uničovsku visela na 1. října při oslavách výročí zvolení moravského markraběte Jošta Lucemburského římským králem, jinde si tímto způsobem připomínají svátek knížete sv. Rostislava.

Vlajka z roku 1848

Některé radnice mají vlajku vyvěšenu celoročně. Podle Novotného je to zcela běžné v jiných historických zemích západní Evropy. Akce má především přimět veřejnost k poznávání Moravy. Proto letos MNO vyzvala radnice, aby v neděli před sv. Cyrilem a Metodějem zdarma či se slevou zpřístupnily své expozice.

Na výzvu zareagovala muzea v Uničově na Olomoucku nebo Zábřehu na Moravě na Šumpersku. Volný vstup je i do kostnice pod poutním chrámem ve Křtinách na Blanensku nebo československé pohraniční pevnosti u Mikulova MJ-S 29 "SVAH".

Původní podobu vlajky schválil v roce 1848 moravský sněm, tedy tehdejší moravský parlament sídlící v Brně. Je tvořena horním žlutým a dolním červeným pruhem. Stejný prapor má ale i Praha nebo některá jiná města. Proto je původní moravská vlajka doplněna ještě o další tradiční symbol - moravskou orlici.

Související:

Moravských vlajek na radnicích přibývá

Katolík Gazdík z Velehradu: Co bylo církvím ukradeno, mělo by se vrátit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…