Vláda má nakradeno, my jsme na suchu. S Holešovskou výzvou je to zlé

07.02.2012 12:44

Organizátoři Holešovské výzvy nemají už žádné peníze, nemohou tak dál tisknout své oblíbené letáky vybízející k demisi vlády a ani zajistit ozvučení při svých shromážděních. Je tak celonárodní akce proti vládě naplánovaná na 15. března v ohrožení? Podle zakladatele iniciativy Holešovská výzva Slávka Popelky ne. „Tu akci určitě uskutečníme a přijde tam půl milionu lidí,“ sdělil Popelka sebevědomě ParlamentnímListům.cz.

Vláda má nakradeno, my jsme na suchu. S Holešovskou výzvou je to zlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Holešovští na zpropagování svých akcí zprovoznili webovou stránku a na ní vyzývají lidi, aby přispěli i malou částkou, jinak hrozí pozastavení tisku letáků i výjezdů ozvučených aut a to vše kvůli nedostatku hotovosti. „Kdo můžete, přispějte i malou částkou,“ zmiňuje sdružení na webu.

O co jde? Holešovská výzva vznikla v hlavách několika lidí, kteří se loni v prosinci sešli v Holešově s tím, že se již odmítají nečinně dívat na vývoj situace v Česku. Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, vybízí, aby se občané spojili proti lžím. A stejně jako odbory pak hrozí protesty a stávkami. Zatím s ozvučenými auty objíždějí její organizátoři vesnice a česká města, kde hrají hymnu, píseň Kdož jsú boží bojovníci a oznamují lidem, že Národní rada Holešovské výzvy vyzvala vládu a prezidenta republiky k demisi. Chtějí také zastavit vládní reformy, církevní restituce a žádají uzákonění obecného referenda. Na podporu tohoto požadavku pak svolali ke dni 15. 3. celonárodní manifestaci na pražské Václavské náměstí.

Jenže teď výzvě docházejí peníze a prosí proto obyčejné lidi, aby přispěli aspoň nějakou malou částkou.

Stojí proti nám lidé s miliardami v kapsách

„Na přípravu celonárodního protestu 15. března bude zapotřebí vytisknout statisíce letáků, zajistit ozvučení náměstí, cesty aut s aparaturou po republice atd. Naše prostředky jsou už téměř vyčerpány, pokud můžete, přispějte i malou částkou. Proti nám stojí lidé, kteří mají nakradeny miliardy. My máme zas jen ty holé ruce...“ píší organizátoři na webu.

„Peníze chodí na účet sice pravidelně, ale momentálně tam nejsou. Nechali jsme totiž vytisknout hodně letáčků a visaček na národní referendum, tak momentálně nemáme peníze v hotovosti. Denně nám sice chodí tak dva až tři tisíce korun, ale během posledních týdnů jsme měli výdaje řádově v desetitisících a ten účet, kam lidé posílají peníze, to nestačí pokrýt. Teď potřebujeme akutně peníze na provoz ozvučených aut a na vytištění sto tisíců visaček. A to je částka tak kolem sto tisíc korun,“ vysvětlil dnes Popelka ParlamentnímListům.cz.

Visačky budou mít nápis „Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“.  To je to naše národní referendum. Když většina lidí bude nosit právě tuto visačku za demisi vlády a prezidenta, no tak to přece ti nahoře nemohou ustát,“ vysvětlil k tomu Popelka.

„Říkáme lidem: zastavme rozkrádání a devastaci této země. Požadujeme také potrestání těch, co tuto zemi zadlužili. Občany navíc vybízíme, aby založili místní koordinační výbory a pomohli s vylepováním plakátů. Myslím, že ale lidé na nás reagují dobře a ta doba je k tomu zralá."

Potřebujeme deset tisíc denně

Popelka ovšem zdůraznil, že shromáždění svolané na 15. 3. není ohroženo. „Tak dramatické to zase není. My potřebujeme jen, aby se přísun peněz zvedl na deset tisíc denně,“ vysvětlil.

Ten největší cíl? „Chceme sjednotit celý národ. Očekáváme proto, že na Václavské náměstí přijde tak půl milionu lidí. Jinak ta vláda neodstoupí,“ dodal Popelka.

Na sobotní konferenci, která se konala 28. ledna, se delegáti dohodli na společných požadavcích. Volají nejen po zmiňované demisi vlády, ale pokud se tak stane, žádají ustanovení úřednického kabinetu odborníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…