Vláda může padnout, překvapil Vondra. Na tomto to závisí

04.07.2011 6:03

Kromě boje proti korupci si kabinet Petra Nečase vetkl před rokem při svém vzniku do štítu i označení vláda rozpočtové odpovědnosti. Zatímco úspěšnost protikorupčního tažení je veličina těžko měřitelná, hospodaření státu se dá čísly naopak zhodnotit snadno. A vývoj plnění státního rozpočtu za první pololetí hrozí, že se plánovaný schodek nepodaří dodržet.

Vláda může padnout, překvapil Vondra. Na tomto to závisí

Poslední červnový den se kabinetu Petra Nečase podařilo podpisem dodatku ke koaliční smlouvě odvrátit pád, který hrozil při nesplnění požadavků Věcí veřejných. Jen o den později se objevily údaje o plnění státního rozpočtu za první pololetí tohoto roku. Čísla to nejsou příliš příznivá, o čemž svědčí výrok ministra obrany Alexandra Vondry v nedělních Otázkách Václava Moravce, že by vláda mohla padnout, pokud by se plánovaný schodek nepodařilo dodržet.

„Máme to v programu. Pokud bychom schodek pro rok 2011 nedokázali udržet, je možné, že by vláda mohla padnout," uvedl místopředseda ODS. Tuto hrozbu nezmínil Vondra pro nic za nic, protože při handrkování o vládě se dá ledacos svést na politické učedníky z Věcí veřejných, ale plnění státního rozpočtu je neoddiskutovatelným vysvědčením pro vládu, jak tuto zemi dokáže spravovat.

Polčák chválil za rok 2008. Ten následující nezmínil

I proto se vlády či politické strany rády pochlubí, pokud se jim povede státní rozpočet s přijatelným schodkem naplánovat, ale především pak i dodržet. Potvrdil to i poslanec TOP 09 Stanislav Polčák, když v pořadu Hyde Park České televize poznamenal na adresu místopředsedy Miroslava Kalouska: „Panu ministrovi financí vyšlo několik rozpočtů, ten z roku 2008 dokonce vyšel nejlépe v historii."

Ve zmíněném roce skončil státní rozpočet místo schodku 70,8 miliard v mínusu jen pouhých 19,4 miliard. Za rámeček by si ale strážce státní kasy už nedal rozpočet roku 2009, kdy plánovaná ztráta 38,1 miliard nabobtnala na astronomických 192,2 miliard, což je suverénně nejvyšší schodek v české historii.

Příjmy plánuje Kalousek s velkým optimismem

Tehdy se Kalouskovo ministerstvo pořádně seklo na straně příjmů. Zatímco výdaje byly proti plánu vyšší o 15 miliard, příjmy se propadly o 139 miliard. V průběhu roku však padla Topolánkova vláda a vysvětlování ohromného rozdílu skutečných příjmů proti plánu spadlo na bedra Eduarda Janoty. Ledacos nasvědčuje tomu, že i pro letošní rok bylo ministerstvo financí v odhadu příjmů přehnaně optimistické.

V posledních třech letech dosáhly pololetní příjmy státního rozpočtu 50,8 procenta (2010), 52 procent (2009) a 50,4 (2008) celkových ročních příjmů. Letošní pololetní výsledek 507,6 miliard tak dává tušit, že se plánované celoroční výše 1044 miliard dosáhnout nepodaří. Propad příjmů pak bude třeba vykompenzovat úsporou ve výdajích, jinak se vládě rozpočtové odpovědnosti finanční plán na letošní rok naplnit nepodaří.

Pro dodržení schodku budou zapotřebí další škrty

Už v průběhu června si ministr financí začal uvědomovat, že si opakovaně nasadil při plánovaných příjmech růžové brýle. V rozhovoru pro Lidové noviny k tomu uvedl: „Buď by to byl výkyv, a nebude problém schodek udržet, nebo je to trend, a pak by nám v příjmech rozpočtu chybělo nějakých patnáct miliard korun, které bychom museli vykompenzovat na výdajové straně," pohrozil Kalousek dalšími škrty.

K věci:

Kalousek zvažuje další miliardové škrty. Kvůli Řecku 

MF: Státní rozpočet skončil za první pololetí 2011 schodkem 62,9 mld. Kč 

Hrozba pro pád vlády: Nejsou to Véčka, ale přešvihnutý rozpočet 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…