Voda se valí na jih. Veselí zvažuje evakuaci

08.08.2010 17:32

Vody, které zpustošily sever Čech, si nyní razí cestu na jih. V Jihočeském kraji stoupají hladiny Lužnice a Nežárky. Ve Veselí nad Lužnicí se lidé už začali připravovat na evakuaci.

Voda se valí na jih. Veselí zvažuje evakuaci

Vylitím hrozí především řekla Lužnice, která v Bechyni dosáhla stavu ohrožení. Rozvodněná je také Nežárka. Třetí povodňový stupeň hlásí vodohospodáři v Hamru. Veselí nad Lužnicí, kde se obě řeky stékají, už začalo připravovat evakuaci části města.

"Obyvatele na možné rozvodnění Nežárky upozorňujeme rozhlasem, týkala by se několika ulic," řekl iDNES.cz tajemník místního úřadu Petr Kocián s tím, že se zatím neví, zda k evakuaci nakonec dojde.

"Dosud došlo k vylití Blatského potoka, který se dostal až k domům v Sokolské ulici a k objektům v ulici Na Potoce. Pokles stavu potoka bude velice pozvolný.

Do konce dne může dojít k vylití řeky Nežárky v nejníže položených místech: Foglarovo nábřeží, ulice Za Slabých, část ulice Maredova a Jateční," hlásil ve 14:12 starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák.

"Zatím předpokládáme, že to nebude nijak dramatické. Hladina by mohla dosáhnout třetiny až poloviny povodňového stavu v roce 2006," řekl ČTK Novák. Pokud by podle něj bylo v ulicích kolem 20 až 30 centimetrů vody, nebylo by zřejmě nutné sáhnout ke krajnímu opatření.

Blíží se další bouřky

V Třeboni by nyní měl zasedat krizový štáb, kde se sejde hejtman Jiří Zimola se starosty Třeboně, Tábora a Veselí nad Lužnicí.

Na programu je i jednání s povodím Vltavy a Rybářstvím Třeboň o rybníku Rožmberk. Zda tok velké vody nasměrovat přes rybník, či ho vést kolem. U obou variant ale podle Povodí Vltavy hrozí škody na majetku.

V neděli večer v 19 hodin má zasedat povodňová komise města Veselí nad Lužnicí.

V povodí Lužnice napršelo do rána 40 až 60 milimetrů vody, což je nejvíc v celém kraji. Na horních tocích Lužnice a Nežárky by měly hladiny kulminovat během dneška, na středních a dolních tocích postupně během pondělí. 

Vodohospodáři už ráno zvýšili odtok z nádrže Husinec z necelých čtyř kubíků na šest kubíků za vteřinu. Škodám ještě nemusí být konec.

Situaci mohou zkomplikovat bouřky, které se blíží z Německa. Nové deště přinejmenším zpomalí opadání vody, v horším případě, a to zejména na jihu Čech, však mohou bouřky opět zvýšit i hladiny řek.

Čtěte:

Kdo bude zachraňovat, když hasiče propustíme?

Bylo to jako blesk. Za sobotu tolik vody jako za čtvrt roku

Více k tématu povodně ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …