Vrchní exekutor v ČT popsal tvrdé metody vymahačů. Dopadl špatně

23.01.2012 21:50

Exekutor je tu od toho, aby exekuoval. Ne aby volal dlužníkovi, jestli si to náhodou nerozmyslel a nechce zaplatit. Tak popisuje tuto práci viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek. A je to tak podle něj dobře, aspoň se nestává tak často, že by dlužník před exekucí rozprodal svůj majetek.

Vrchní exekutor v ČT popsal tvrdé metody vymahačů. Dopadl špatně
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek v pořadu Hyde park

Ani viceprezident Exekutorské komory není prý nadšený, že exekutor nemusí dlužníka předem informovat, že bude zabavovat jeho majetek. Jenže nejde to prý jinak. Už dříve se často stalo, že jakmile to dlužník zjistil, najednou své věci rozprodával či daroval, aby nebylo co zabavit. „Těch, kteří skutečně neví, že mají nějaký dluh, je minimum,“ odmítl Jiří Prošek v Hyde Parku na ČT, že by se mohlo stát, že dlužník by rád zaplatil, ale neví o žádném dluhu.

Podobný případ se totiž stal samotnému hlavnímu městu. Prahu naštěstí exekuce nepostihne, přesto jí hrozila, přestože nikdo o dluhu nevěděl. „Exekuční řád má zatím tuto vadu, že když je na Prahu exekuce, musí se sáhnout i třeba na Karlův most,“ řekl Prošek. Podle něj exekutor respektoval zákon, jen postupoval rychleji, než by situace vyžadovala.

Zároveň si Prošek pochvaloval, jak se aspoň na tomto případu krásně ukázalo, že během exekuce se nedělají rozdíly mezi běžným občanem a hlavním městem.

„Nevím o žádném případu, kdy by se majetek prodával pod cenou,“ odmítl vzápětí Prošek, že by se po exekuci prodávaly zabavené věci v aukci levněji, než jaká je jejich hodnota. Pokud se prý někdo o takovém případu dozví, má přímo jemu zavolat.

Podceněný majetek v aukcích? To musí být chyba znalce

Na to mu moderátor odpověděl příkladem, který popisovala divačka pořadu. V aukci byl prodán dům její známé za 650 tisíc. Následně ho kupující vyklidil a prodal za čtyři miliony, původní majitelka je v domově důchodců. „Lidsky samozřejmě smutný příběh, jenže v dražbě se vydraží za tolik, kolik se nabízí,“ opáčil Prošek. Podle něj je často původně nižší hodnota majetku, než si lidé myslí. Kupující ho nemůže reklamovat, často ho předem ani nevidí, a tak nemusí vědět o různých vadách.

Uvedl pak opačný příklad, kdy třeba auto bylo vydraženo za vyšší hodnotu, než jakou mělo. „Často bývají dražitelé nešťastní, za kolik to vydražili,“ dodal s tím, že svou roli hraje i soutěžení během aukce. Pokud je v aukci majetek podceněný, na vině je prý znalec, který cenu odhadoval. V aukci se pak začne dražit na dvoutřetinové hodnotě ceny, kterou znalec odhadl.

Viceprezident Exekutorské komory však odmítl, že by byl někdo exekvován chybně a nedostal za to náhradu. „Lze podat kárnou žalobu proti exekutorovi, nejvyšším trestem je odvolání z funkce exekutora,“ uvedl Prošek. „Může se stát, že exekutor pochybí. Pak odpovídá za škody,“ dodal.

Pokud se exekutor splete, rád majetek vrátí

Sám uvedl případ, kdy si exekutor spletl dva sklepy. Všechnu škodu pak majiteli údajně zaplatili. Jakmile si někdo během exekuce stěžuje, že nic nedluží a že to musí být omyl, třeba záměna jmen dvou lidí v domě, exekutor prý zbystří a ujistí se. „Každý exekutor udělá velmi rád, že vezme věci a přiveze je zpět,“ ujišťoval Prošek.

Diváci mu ale příliš nevěřili. Pouze 11 procent z nich hlasovalo pozitivně, zato 89 procent diváků s jeho názory nesouhlasilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…