Vrcholí pietní vzpomínky na oběti komunismu a Miladu Horákovou

27.06.2012 6:22

Dnes vrcholí pietní vzpomínky na oběti komunistického režimu a na popravenou československou političku Miladu Horákovou, která se stala symbolem odporu proti totalitě. Vzpomínkové akce se uskuteční v Praze, Terezíně či Liberci.

Vrcholí pietní vzpomínky na oběti komunismu a Miladu Horákovou
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

U pomníku obětem komunismu v Praze na Újezdě se koná vzpomínkový akt v 10:00. Sejdou se tam zástupci politické scény a armády. Pomník byl odhalen v roce 2002, ztvárněné postavy symbolizují politické vězně.

Pietní akt v Praze i Terezíně

Zástupci prezidentské kanceláře, politické scény a organizací politických vězňů uctí památku Milady Horákové na nádvoří pankrácké věznice, kde byla 27. června 1950 po vykonstruovaném procesu popravena. Pietní akt k uctění Horákové se koná také například v pamětní síni v bývalém krematoriu v Malé pevnosti Terezín, lidé v Liberci budou vzpomínat u památníku obětem komunismu.

Horáková byla národně socialistická politička popravená za údajné spiknutí a velezradu během politických procesů za komunistického režimu v 50. letech. Byla jedinou popravenou ženou. Kvůli neústupnosti při procesu se stala symbolem odporu proti komunistické straně a vzhledem k účasti v protinacistickém odboji proti totalitě vůbec.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…