Začíná jít skutečně do tuhého. Teroristé z Islámského státu zaútočili už i ve Středozemním moři

17.07.2015 6:52

Britský deník The Mirror informuje o první úspěšné námořní akci teroristů napojených na Islámský stát (ISIS) ve Středozemním moři. Terčem jejich raketového útoku se stala egyptská hlídková loď. Několik vojáků bylo zraněno, ale nikdo při útoku naštěstí nezemřel.

Začíná jít skutečně do tuhého. Teroristé z Islámského státu zaútočili už i ve Středozemním moři
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Tradiční „zábava“ Islámského státu: Focení a natáčení barbarských vražd

Džihádisté z Islámského státu se přesným zásahem do hlídkové lodi egyptského námořnictva pochlubili na internetu. Loď je na fotografii téměř celá zahalena do bílého kouře a vypadá, že není schopna dalšího pohybu. Celý incident se odehrál jen asi tři kilometry od Sinajského poloostrova, který protíná hranice mezi Egyptem a Izraelem. Podle Mirror se na Sinaji, který je oblíbený u britských turistů, pohybuje asi dva tisíce bojovníků ISIS, kteří zde v posledním půl roce zformovali teroristickou síť. Svoji přítomnost na Sinaji potvrdil ISIS v listopadu loňského roku, kdy zde 2000 bojovníků džihádistické skupiny Ansar Bait al-Maqdis přísahalo věrnost vůdci Islámského státu Abu Bakr al-Baghdádímu.

„Seděli jsme na pláži v Gaze a najednou se ozvala obrovská exploze,“ cituje deník vyjádření očitého svědka, kterým je fotograf agentury AFP Ahmed Nofal. Jiný svědek, rybář Abu Ibrahim Mohammed z Gazy, zase potvrdil, že loď byla zasažena raketou. „Samotnou explozi jsem neslyšel, ale viděl jsem, jak se snaží dvě malé lodě dostat z místa požáru. Později k místu příplula třetí a větší loď, která zasažené plavidlo odtáhla ke břehu. Později místem křižovaly dva rychlostní čluny, které pročesávaly oblast a občas jsem zaslechl ojedinělé výstřely.“ Jak uvádí britský deník, džihádisté od svržení islamistického egyptského prezidenta Mohameda Morsiho zabili na Sinaji desítky policistů a vojáků. Radikálové také provedli několik útoků na západ od Suezského průplavu, jenž odděluje poloostrov od Egypta.

Egyptská armáda ve svém prohlášení uvedla, že se její vojáci střetli s teroristickými elementy, v důsledku čehož se vznítila jedna z hlídkových lodí. O den dříve zase armáda informovala o neúspěšném útoku džihádistů na vojenské stanoviště nacházející se na silnici, jež spojuje Káhiru s Rudým mořem. Ke stanovišti se ve velké rychlosti přibližoval řidič vozu naplněného několika sty kilogramy výbušnin a odmítl na nespočet výzev zastavit. Vojáci následně spustili střelbu a auto sjelo ze silnice. Armáda uvedla, že řidič vozu byl výstřely usmrcen. Egypt čelí hrozbě několika teroristických frakcí, jejichž bojovníci zabili jen v tomto měsíci 17 egyptských vojáků. Na konci června byl v Káhiře pomocí bomby umístěné ve voze zavražděn dokonce i státní zástupce Hisham Barakat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…