Zaměstnávat šéfa odborů je přeci výhoda. Pracuje víc, soudí Škromach

24.02.2011 17:37

Jak si stojí odboráři v českých firmách? Musí se obávat v souvislosti se svými aktivitami o práci? Je to častý nebo jen vyjímečný jev? To jsou otázky, které ParlamentníListy.cz položily třem známým odborářským tvářím - Richardu Falbrovi, Zdeňku Škromachovi a Jaroslavu Zavadilovi.

Zaměstnávat šéfa odborů je přeci výhoda. Pracuje víc, soudí Škromach

Protestní akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, která se vyhrotila v mnohdy často velmi dramatické vyjednávání a zvraty, vyvolala mnoho otazníků. V tuto chvíli jsou již rizika spojená s případným hromadným exodem českých lékařů zažehnána, a tak se průběh akce hodnotí z mnoha stran.

Škromach: Zadarmo a bez vyjednávání nikomu nikde nic nedají

"Víte, zadarmo nikde nikomu nic nedají. To si musí každý uvědomit, když by chtěl zpochybnit roli odborů. Ani v Německu, kdyby nebyli ve firmách odboráři, kteří tvrdě vyjednávají a trvají na svých požadavcích, by nebyla tak vysoká životní úroveň, jakou tam mají," řekl serveru ParlamentníListy.cz Zdeněk Škromach. Připomněl, že i ve Francii mají odboráři obrovskou sílu, i přesto, že tam je poměrně malá členská základna.


"Když se jim tam však něco nelíbí, přidají se k nim automaticky všichni zaměstnanci - i bez toho, že by byli členi. To v Česku není," popsal situaci z jiných zemí Škromach. Připomněl i sousední Polsko, kde chtěli při stávce v loděnicích před více než třemi desítkami let zaměstnavatelé propustit hlavního vyjednavače odborářů Lecha Walesu. "Všichni ostatní se za něj postavili, a tak mohl nakonec zůstat," připomněl.

A požadavky to byly na tehdejší dobu nevídané. Řadila se k nim svoboda slova, snížení věku pro odchod do důchodu, zajištění míst ve školkách a jeslích a také zavedení sobot jako volných dnů. Vznikla tak legendární Solidarita, do které vstoupilo záhy deset milionů Poláků. Něco takového tehdejší komunistický režim nečekal. Odborový svaz se pak stal jakýmsi ombudsmanem práv pracujících a byl také zastřešující organizací pro nejrůznější demokratické iniciativy v Polsku.

Ukázka nedospělosti českého prostředí

Proto je podle Škromacha, bývalého ministra práce a sociálních věcí, současné (ne)plnění dohody s lékařskými odbory o tom, že budou všichni rebelující lékaři přijati zpět do práce, ukázkou nedospělosti českého prostředí. "Když se někdo k něčemu zaváže, měl by dohodu plnit - a to i v tom ohledu, že přijme zpět své zaměstnance, kteří protestní akci vedli," doplnil Zdeněk Škromach.

Právě odboráři přitom mohou být prý pro zaměstnavatele i určitou zárukou toho, že svoji práci budou dělat poctivě. "Kvůli tlakům, které se v souvislosti s jejich působením v odborech objevují v různých firmách, musejí totiž být odboráři v plnění svých pracovních povinností daleko důslednější, než ostatní. Lehce by se tak totiž mohli stát terčem kritiky i případně dát argument k tomu, aby byli všemi možnými formami za svoje aktivity postiženi," myslí si Škromach.

Falbr: Nejhorší jsou čeští kapitalisté odkojení četbou Marxe

Podle současného europoslance a bývalého předsedy odborového svazu Richarda Falbra, je situace v Česku nyní výrazně horší, než byla na počátku devadesátých let.

"Tehdy jsme měli velmi dobré zkušenosti s nadnárodními společnostmi, které k nám vstupovaly na pracovní trh. Jejich vedení bylo na odbory zvyklé, proto s nimi počítali a byli maximálně vstřícní k tomu je respektovat. Poté, co se však zorientovali na české scéně a zjistili, že noví čeští kapitalisté odkojení četbou Marxe (pokud ho vůbec kdy četli), své postavení zaměstnavatelů zneužívají mimo jiné i k likvidaci odborů, začali se často tedy chovat obdobně. Lidé teď práci hledají velmi složitě, a tak z odborů vystupují nebo nechtějí vstupovat právě proto, aby se kvůli tomu nedostali do nepřízně zaměstnavatelů," popsal ParlamentnímListům.cz současný stav Richard Falbr.

Ten se většinu svého života věnoval právnické praxi, a tak řešil v minulosti řadu případů, kdy byl zaměstnanec propuštěn z práce v souvislosti z působením v odborech.

"Tehdy jich bylo celkem dost, většina sporů se vyhrávala. Doba, než rozhodl soud, byla maximálně dva měsíce. Dnes je to jiné. Lidé se většinou v takových případech nesoudí, poněvadž soudy trvají dlouho, výsledek je nejistý a navíc je s tím spojena celá další řada nepříjemností, kvůli kterým se odboráři nedomáhají svých práv," uvedl Falbr. Podle něj i nedávný protest lékařů ukázal, že je důležitý i postoj představitelů země, a to, jak se k odborům stavějí.

"V civilizovaných zemích se nestává, že by vystupovali přímo proti nim," shrnul závěrem pro ParlamentníListy.cz Falbr.

Vedení ČMKOS je zaneprázdněno jednáními

ParlamentníListy.cz oslovily i současné odborářské bossy z ČMKOS. Ti však kvůli zanepráznděnosti odpovědět na to, jestli se oni sami nebo někdo z jejich blízkých setkal s tím, že by musel čelit postihům na pracovišti v důsledku své angažovanosti v odborové organizaci, odmítli.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…