Zdroje z drsného jednání: Řeckého premiéra ukřižovali! Bylo opravdu dusno, už to vypadalo zle, když tu najednou padla rázná věta...

13.07.2015 19:51

Třetí balík pomoci Řecku od roku 2010 je na stole. Výsledek sedmnáctihodinového jednání, jež mělo vyřešit, zda Řecko odejde z eurozóny, či nikoliv, ale interpretuje každý jinak. Jde o záchranu pro Řecko, anebo jsme svědky evropského politického převratu proti suverénní zemi? Aktuální situaci pro ParlamentníListy.cz shrnuje publicista a spisovatel Josef Brož.

Zdroje z drsného jednání: Řeckého premiéra ukřižovali! Bylo opravdu dusno, už to vypadalo zle, když tu najednou padla rázná věta...
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Cena za výsledek je totiž skutečně velmi vysoká – a to pro všechny. Řecko bude potřebovat další finanční pomoc ve výší 82–86 miliard euro. Dohodu bude muset schválit ještě šest národních parlamentů. Jednání po půlroce se ovšem dostala do zcela nové kvalitativní fáze: a to zejména díky postoji Francie, která se rozhodla postavit čelem proti neústupnému Německu. V první linii stanuli premiér Manuel Valls, ministr financí Michel Sapin a zejména prezident François Hollande.

Předseda komise Juncker tvrdí: „Grexit zmizel!“

Jako první se ohlásil se svým oficiálním postojem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Grexit zmizel,“ sdělil agentuře AFP po nočním maratónu, v němž devatenáct zemí eurozóny nalezlo „společnou řeč“ a navázalo „dialog s Řeckem“. Nic není ale více eufemistické než tato slova. Ve skutečnosti šlo o nesmírně tvrdá, neúprosná jednání, jež překonala dosud všechny představy o tom, co je společný „evropský duch“.

Noční těžké jednání měl podle listu Financial Times zachránit předseda Evropské rady Donald Tusk, když vyslovil kolem šesté hodiny ranní větu, která se patrně zapíše do evropských vyjednávacích análů. Jak kancléřka Angela Merkelová, tak předseda Alexis Tsipras se zvedli od stolu, neboť nebyli schopni po čtrnácti hodinách pokračovat. Zvedl se i Donald Tusk, který se podíval směrem ke dveřím a řekl: „Sorry but there is no way you are leaving this room.“ (Promiňte, ale není žádný způsob, jak byste z této místnosti mohli odejít.“)

Následovalo momentální překvapení, po němž opadlo největší napětí. Předseda rady Tusk pozval vzápětí Tsiprase, Merkelovou a Hollanda do své kanceláře. Tam došlo ke konečnému smíru, jenž vyvrcholil v konečnou úmluvu.

Zápas Tsiprase a Merkelové o suverenitu Řecka

Hlavním sporným bodem bylo 50 miliard euro, které kancléřka Merkelová urputně požadovala jako zálohu po Řecích pro zpětné vyplacení – a to včetně jejich privatizačních fondů. Tsiprasova nabídka spočívala ve vytvoření menšího fondu, jenž by nároky věřitelů splácel. „V tu chvíli to bylo Německo, jež vedlo nejsilnější tlak na Grexit. Toto řešení jsem odmítl,“ řekl reportérům prezident Hollande.

Francouzský prezident během závěrečného jednání u Tuska podpořil Tsiprase v otázce „suverenity“, plynoucí z privatizačních fondů, s nimiž bude moci nadále Řecko svobodně nakládat. „Nemohlo být nic horšího, než ponížit Řecko, neboť Řecko nepožaduje charitu, ale solidaritu od eurozóny,“ uvedl Hollande, jenž se zasloužil zároveň o to, aby ze závěrečného dokumentu zmizela zmínka o „časovém odchodu“ Řecka z eurozóny – kontroverzní iniciativa, s níž přišel německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Samotný střet mezi Merkelovou a Tsiprasem zanechá podle pozorovatelů silné šrámy na německo-francouzském spojenectví, byť oficiálně se oba státníci snažili vystupovat jako nedílná entita a prezentovali výsledek jako společné úsilí. Věta kancléřky Merkelové, jež byla po celé jednání neoblomná vůči Athénám, označila další cestu ještě za „dlouhou“ a „obtížnou“, než se podaří Řecku obnovit růst. Prezident Hollande označil Tsiprasovo rozhodnutí přijmout podmínky, jež bude muset obhájit před parlamentem, za „odvážné“. Předseda komise Juncker připustil, že jednání byla „obtížná“ s tím, že budou moci „na konci týdne“ být znovu obnovena konkrétněji.

„Oni tam Tsiprase ukřižovali,“ popsal pro Financial Times vyjednávání evropský úředník, účastník jednání.

Státní převrat s „pistolí na tepně“?

Před řeckým parlamentem stojí v úterý a ve středu jedno z nejtěžších zasedání, kdy má parlament přijmout nebo odmítnout nepopulární reformy výměnou za záchranu z Grexitu. Mezi těmito opatřeními jsou zvláště zvýšení DPH, reforma systému důchodů a pracovního trhu a privatizace mechanismu, jenž by zajistil nezávislost statistických měření. Smlouvu musí odsouhlasit tento týden i německý Bundestag. „Jakmile to udělají, před námi už bude stát již jenom formálnější rozhodnutí, abychom odstartovali další jednání,“ upřesnil Jeroen Dijsselbloem, předseda Euroskupiny.

Hlavním důvodem, proč řecký premiér Tsipras přistoupil na podmínky, které mnozí kritici označují za „kapitulaci“ a i nadále za „ztrátu suverenity“, byla snaha zachránit řecké banky, jimž došly peníze, kvůli čemuž hrozily nepokoje a celkový finanční rozpad země. Eurozóna, jejíž ministři se opět dnes scházejí, se pokusí najít způsob, aby zajistila „most“ pro financování Řecka v krátkodobém období – tedy do odblokování finanční pomoci. V současnosti existuje Řecko jen díky injekcím z Centrální evropské banky (BCE), která pracuje v „pohotovostním režimu“.

Po sociálních sítích se ale i nadále šíří názory, že Řecko bylo k řešení dotlačeno násilím, doslova s „pistolí na tepně“, jak komentoval jeden z účastníků jednání. Jde o „Thisiacoup“ (státní převrat), běželo zejména na Twitteru. Řecko nakonec ustoupilo, aby utvořilo společný fond, jenž sdružuje řecká aktiva ve výši 50 miliard euro, které mají garantovat slíbený proces privatizace.



Řekové minulou neděli odmítli dosavadní návrhy evropských finančních institucí v referendu. To vyvolalo spekulace, že tím fakticky rozhodli o svém vystoupení z eurozóny, zvané jako Grexit. O udržení Řecka ze strategických důvodů usiluje zejména Francie, ale i další země, například Itálie, jež dlouhodobě kritizují „program škrtů“ a „úsporná opatření“, dusící ekonomický růst, který prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…