Nebudeme garantovat žádnou půjčku Řecku, ohlásili Sobotka a Babiš

13.07.2015 17:03

Česká republika odmítá garantovat případnou půjčku Řecku a neposkytne Řecku ani žádnou přímou půjčku. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). EU uvažuje na přechodnou dobu o využití staršího evropského nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z EFSM ručí všechny státy evropské osmadvacítky, ne jen státy eurozóny.

Nebudeme garantovat žádnou půjčku Řecku, ohlásili Sobotka a Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrejem Babišem

"V rámci tohoto mechanismu jsou do tohoto problému vtahovány i ostatní země EU. ČR odmítá garance za řecké dluhy a (evropská) rada v minulosti řekla, že tento mechanismus po červnu 2013 již nebude používat. Naše stanovisko je, že nechceme, aby byl tento mechanismus použit. A pokud ano, tak jen dočasně," uvedl Babiš. Upozornil ale, že Česko může být přehlasováno.

Babiš zopakoval, že nejlepším řešením by byl odchod Řecka z eurozóny a částečný odpis jeho dluhů. "To (nynější) řešení je politické, a ne pragmatické," uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka k situaci Řecka zopakoval, že je lepší mít dohodu s tvrdými podmínkami pro Řecko, než zhroucený stát uvnitř EU a NATO. Zároveň ale řekl, že evropská solidarita má své limity a hranice. "A pokud chce Řecko další pomoc, musí realizovat reformní opatření," uvedl.

Členské země eurozóny se po celonočním jednání dohodly na tom, že Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem.

Řecko ale bude potřebovat peníze ještě před finální dohodou o novém programu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Pomoci by v této věci mohla, kromě dalších variant, také právě krátkodobá půjčka ze staršího evropského nástroje EFSM. Za půjčky z EFSM ale ručí všechny státy evropské osmadvacítky v poměru, který odpovídá jejich příspěvku do evropského rozpočtu. Česko by tak ručilo za 1,13 procenta výše případné půjčky. EFSM byl v minulosti využit na pomoc Irsku a Portugalsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…