Dojednáno. Až se vyspím, budeme pokračovat, řekl šéf euroskupiny. Řecku pomůžeme i my

13.07.2015 9:31

Země eurozóny se nakonec shodly. Řecko bude moci začít jednat o záchranném programu pomoci ze záchranného fondu ESM, podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem. Až řecký parlament ustanoví nutné zákony, euroskupina a národní parlamenty se sejdou znovu a jednání budou pokračovat. Některé ze záruk se budou týkat všech členů EU, sdělil předseda euroskupiny Dijsselbloem. Jde tedy i o Českou republiku.

Dojednáno. Až se vyspím, budeme pokračovat, řekl šéf euroskupiny. Řecku pomůžeme i my
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

„Všechny strany se snažily dostat Řecko zpátky na palubu,“ uvedl šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na tiskové konferenci po jednání summitu eurozóny v Bruselu. Podle něj je nyní tah na Řecku. Aténský parlament se nyní musí věnovat především otázkám práce a otázkám financí a dluhu. 

„Jsem přesvědčen, že řecký parlament přijme všechna rozhodnutí, která jsme učinili,“ uvedl Dijsselbloem. Podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska jde o „program ESM pro Řecko s hlubokými reformami a finanční podporou“. 

Zároveň řekl, že bude ustanoven fond, do kterého budou převedeny finanční prostředky. Dijsselbloem uvedl, že půjde o částku zřejmě 50 miliard eur, bude však diskutována s experty. Tento bod je velmi sporný – jde o německý požadavek záruk, bouří se proti němu především řecká levicová média.

„To, co jsme dojednali, je kompromis. Nejsou vítězové a nejsou poražení. Myslím, že Řekové byli podváděni a že ostatní Evropané v nich ztráceli víru a nyní se to povedlo vyřešit,“ uvedl po sedmnáctihodinovém summitu Dijsselbloem.

Jednání euroskupiny budou pokračovat v odpoledních hodinách. „Až se pár hodin vyspím,“ nechal se slyšet Dijsselbloem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…