Podle Babiše se situace Řecka bude opakovat. Proto by mělo odejít z eurozóny

13.07.2015 12:45

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nepovažuje výsledek summitu eurozóny k Řecku za dobrý. Za pár let se podle něj bude situace opakovat. Za řešení má odchod Řecka z eurozóny a částečný odpis jeho dluhů, sdělil dnes agentuře ČTK. Členské země eurozóny se po celonočním jednání dohodly na tom, že Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem.

Podle Babiše se situace Řecka bude opakovat. Proto by mělo  odejít z eurozóny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Program Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) pro Řecko obsahující tvrdé reformy a finanční podporou dnes po 17 hodinách jednání jednomyslně schválilo všech 19 zemí eurozóny. "Jinými slovy to znamená pokračující podporu pro Řecko. Je ale potřeba dodržet přísné podmínky," řekl na tiskové konferenci předseda jednání Donald Tusk.

Babiš závěry summitu za krok správným směrem nepovažuje. "Krok to není dobrý a za pár let bude eurozóna ve stejné situaci jak v (roce) 2011 a dnes," je přesvědčen. "Řešení je odchod z eurozóny a částečný odpis dluhů. Závazky Řecka vůči eurozóně budou mít na řeckou ekonomiku a společnost velmi negativní dopad," doplnil.

Formálně rozhodnutí eurozóny musí potvrdit také několik parlamentů členských zemí, významný je v tomto ohledu i ten řecký.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…