Svědectví: V Řecku je to úplně jinak! Vy Češi, co nechcete pomáhat uprchlíkům, čtěte

13.07.2015 18:00

Redaktor a dopisovatel Britských listů Kryštof Kozák popsal svou návštěvu v řecké Soluni, kde strávil čtyři dny a diskutoval s místními obyvateli.

Svědectví: V Řecku je to úplně jinak! Vy Češi, co nechcete pomáhat uprchlíkům, čtěte
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Krize nekrize, na kafe za euro a na pivo za dvě se peníze vždycky najdou,“ napsal Kozák v komentáři s tím, že i ve tři hodiny ráno je centrum Soluně tak plné, že se nedá projít. „Všichni jsou venku nebo v barech,“ dodává a vysvětluje, že se nikdo nepotácí, ani nezvrací, ale spíš tancují.

Jak Kozák ze své návštěvy vypozoroval, mají úplně jiný vztah k uprchlíkům, než máme tady v Čechách, a snaží se jim prý pomoci, seč můžou, i když toho sami moc nemají. „Rozhodně o nich uvažují primárně jako o lidských bytostech, a ne jako o invazi pekelného hmyzu,“ napsal vedoucí katedry amerických studií FSV UK, podle kterého tam existuje koncept lásky k hostům a cizincům.

Podle něj ale Řekové umějí i hodně pracovat. „Přišlo nás třeba třicet hladových a žíznivých najednou do restaurace, kde obsluhovali dva lidi a měli ještě pár dalších hostů,“ vysvětluje Kozák, jak se bál čekání na jídlo. „Do deseti minut začali všichni jíst kvalitní jídla, ze kterých žádné nebylo objednáno předem,“ píše a podotýká, že to u nás nikdy neviděl.

Řekové se prý nebojí ani otevřeně bavit o politice a každý prý klidně řekne, jestli volil Syrizu nebo ne, a jak volil v referendu. „V Čechách se spousta lidí nechce hádat, tak se o politice taktně mlčí nebo se jenom společně pomlouvají politici, na kterých se zvlášť v Praze lehce shodneme,“ popsal spolupracovník společnosti SCIO rozdíl mezi Řeky a Čechy a dodal, že je všem jasné, že jsou třeba reformy dlouhodobě zkorumpovaného politicko-ekonomického systému dvou bývalých hlavních stran, aby byl rozpočet do budoucna udržitelný.

  • Celý text Kryštofa Kozáka o Řecku ZDE.

„Jde spíš o to, jak rychle postupovat, aby to drastickým zásahem neodnesli staří i mladí,“ naznačil Kozák v komentáři, co Řeky trápí, a dodává, že jestli Řecko symbolicky vyhodíme z Evropy, tak to bude velká chyba. „Řekové sami v Evropě být chtějí, jenom si – podobně jako Britové – nechtějí nechat úplně všechno diktovat,“ zakončuje své hodnocení země postižené ekonomickou krizí s tím, že by to mělo být sympatické i všem českým eurofobům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…