Zeman: Nevylučuji, že letos 9. května zavítám na ruskou ambasádu

21.04.2016 15:10

Prezident Miloš Zeman nevylučuje, že letos po dvouleté přestávce opět zavítá na recepci pořádnou ruským velvyslanectvím v Praze k příležitosti konce druhé světové války. Hlava státu to řekla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zeman: Nevylučuji, že letos 9. května zavítám na ruskou ambasádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Velvyslanectví Ruské federace v Praze již celé roky pořádá slavnostní recepci na oslavu výročí ukončení druhé světové války. Akce se pravidelně účastní nejvyšší političtí představitelé země. V prvním roce svého mandátu, před třemi lety v květnu 2013, se recepce zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Následující dva ročníky vynechal, i kvůli jiným důležitým pracovním povinnostem. Letos se ovšem zdá, že mezi ruské diplomaty a hosty opět zavítá. Miloš Zeman to uvedl v reakci na otázku ParlamentníchListů.cz během rozhovoru.

Redaktor PL při interview položil prezidentovi následující otázku: Blíží se květen, kdy si připomínáme konec druhé světové války. Zúčastníte se letos 9. května tradiční recepce na ruském velvyslanectví? „Nemohu to vyloučit,“ odpověděl prezident Zeman.

Taková odpověď naznačuje, že pravděpodobnější variantou je účast na recepci. I proto, že předchozí dva roky to prezident vynechal. Ruských oslav 9. května na zdejší ambasádě v Praze se účastnil i Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus.

Dlouhé roky probíhala účast českých politiků na ruských oslavách v podstatě bez pozornosti či především bez kritických ohlasů v médiích. Až s vyhrocením ukrajinské krize se začala objevovat kritická stanoviska ve smyslu, že na akce pořádané „agresivním Ruskem“ by se chodit nemělo. Řada politiků si z toho však nic nedělala a nejen prezident Miloš Zeman opakovaně zdůrazňoval, že během druhé světové války padlo v boji proti hitlerovskému Německu kolem 25 milionů občanů Sovětského svazu a je naší povinností uctít jejich památku bez ohledu na aktuální rozmíšky v mezinárodních vztazích.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…