Exnáměstek policejního prezidia v podezření z plagiátorství

17.08.2011 15:01

EXKLUZIVNĚ Bývalý náměstek policejního prezidia pro kriminální službu čelí podezření z plagiátorství. O které se postaral současný doktorand Právnické fakulty University Karlovy v Praze Josef Nejedlý.

Exnáměstek policejního prezidia v podezření z plagiátorství

Plukovník, docent Jan Chmelík sice podle informací policejního prezidia odešel před několika lety nejen z funkce zástupce ředitele kriminální služby policejního prezidia, ale ze služebního poměru vůbec. Nicméně nyní působí na neméně významné pozici jako vedoucí oddělení Katedry trestního práva, kriminalistiky a forenzních disciplín university v Karlových Varech. 

Dnes právník Evropského soudu pro lidská práva Josef Nejedlý v červnu roku 2010 publikoval svůj článek pod názvem ",Proč je třeba odmítnout zavedení institutu agenta provokatéra do českého právního řádu" v Trestněprávní revue, kde v podstatě už v názvu zmínil obsah i závěr své práce. O více jak 9 měsíců později, v druhém kvartálu 2011, uveřejnil docent Chmelík obdobný materiál "Znovuvzkříšení agenta provokatéra" v Karlovarské právní revue. Některé pasáže se markantně podobají, jiné jsou naprosto totožné, jak je patrné i z úvodu obou prací:


"Podal jsem oficiální stížnost na Rektorát Karlovarské vysoké školy, Ministerstvo školství i na Akreditační komisi. Připravuji navíc trestní oznámení," vysvětluje ParlamentnimListum.cz své kroky Josef Nejedlý.

"Ve Francii, kde jsem studoval, by s tímto způsobem akademické práce neobstál ani student, natož pak docent." konstatuje.  V jeho stížnosti k rektorátu, kterou má redakce k dispozici, mimo jiné píše, že "článek docenta Chmelíka přebírá konstrukci, argumentaci a myšlenky vyjádřené v mém článku. Vyskytují se zde některé identické či takřka identické pasáže, což naznačuje použití obzvlášť nevybíravé techniky "copy paste" s případnou editací některých termínů, slov či znaků."

Posunulo se to dál 

Docent Chmelík naši redakci v mailu vysvětlil, že se jedná o politováníhodné nedorozumění a navrhl Nejedlému osobní schůzku. Už před časem se v korespondenci s Nejedlým hájil tím, že si při psaní nevšiml, že mu v počítači vypadl hlavní odkaz hned k nadpisu článku "Článek byl zpracován a upraven podle textu Josefa Nejedlého" a autorovi článku se za nedopatření omluvil. Jenže elektronický text byl ve více méně stejné verzi publikován následně také v tištěné podobě, když vyšel v knize "Chmelík Jan, Tomica Zdeněk, Korupce a úplatkářství 2011", což už je větší problém.


Poznámka pod čarou při tom odkazuje na zcela jiný text. Celá práce Doc. Jana Chmelíka je k přečtení zde:  http://mail.vskv.cz/download/KPR/archiv/2011/KPR%202011-2.pdf

Článek Josefa Nejedlého zde: http://www.ipravnik.cz/cz/clanky/art_7303/proc-je-treba-odmitnout-zavedeni-institutu-agenta-provokatera-do-ceskeho-pravniho-radu.aspx

Co mu hrozí?

Podle § 40 autorského zákona může postižený požadovat kromě omluvy a uznání autorství navíc finanční odškodnění a stažení z obchodování. "Myslím, že v první fázi o tom budou jednat obě nakladatelství, ale já budu v každém případě požadovat omluvu a stažení knih z prodejních pultů," vysvětluje redakci Nejedlý. 

Ne Plzeň, ale Vary

Vysoká škola v Karlových Varech je vůbec pozoruhodné místo a podle všech informací si nezadá s pověstí plzeňské právnické fakulty. V profesorském sboru se potkávají ministr spravedlnosti JIří Pospíšil, exnáměstek protikorupční policie Zdeněk Tomica, Čunkův advokát Eduard Bruna a výše zmiňovaný Jan Chmelík.

Už si vylámali zuby 

Téma opsaných diplomových prací či rychlokvašných rigorózních děl nesplňující náležité podmínky je v české kotlině velmi populární. Za všechny jmenujme například poslance ČSSD Miroslava Svobodu, vyzvaného grémiem strany ke složení mandátu, nebo poslance Marka Bendu z ODS, jehož rigorózní práce nesplňovala počet normostran. Otazníky visí i nad pracemi Stanislava Grosse, Milana Jančíka či Ivany Řápkové, kteří dokázali skloubit časovou vytíženost svých povolání s náročností právnického studia.

související:Profesorka Dvořáková varuje: Koupíš si titul a budeš vydíratelný

Bez trestu? 

Jako relevantní se nabízí srovnání s případem soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňkem Sovákem, jenž publikoval opsané odborné texty. Avšak nakonec nebyl v kárném řízení potrestán. Nejvyšší soud v říjnu 2008 zamítl odvolání ministra spravedlnosti, a definitivně tak řízení ukončil. Sovák čelil kvůli opisování i trestnímu stíhání, ovšem s poškozenými se dohodl na mimosoudním vyrovnání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…