12 milionů dala ČR na jedlý hmyz. „Abyste nejedli chráněné cvrčky.“

22.02.2024 10:50 | Komentář

Na vývoj laboratorních metod pro identifikaci druhů hmyzu určených pro lidskou spotřebu přispělo Ministerstvo zemědělství částkou 12 milionů korun. „Je třeba si uvědomit, že stejně jako ve všem se může i při produkci potravin z hmyzu podvádět. Proto je třeba mít k dispozici laboratorní metody, které odhalí, jestli je to z toho správného cvrčka, a ne třeba z nějakého, který je environmentálně chráněný,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz agrární analytik Petr Havel. Dovede si představit, že i producenti hmyzu, pakliže by byla složitá legislativa týkající se produkce potravin z hmyzu, by demonstrovali stejně jako v pondělí v Praze zemědělci.

12 milionů dala ČR na jedlý hmyz. „Abyste nejedli chráněné cvrčky.“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Asijské tržiště s jedlým hmyzem - ilustrační foto

Tříletý projekt, který se snaží „vyvinout soubor moderních laboratorních metod pro identifikaci druhů hmyzu určených pro lidskou spotřebu nebo pro výrobu zpracované živočišné bílkoviny, do něhož je zahrnuta i problematika falšování potravin s hmyzem“, se v minulém roce rozhodlo podpořit Ministerstvo zemědělství částkou téměř 12 milionů korun (11 996 000 Kč). „Jakkoli 12 milionů vypadá pro našince hrozně moc, tak je to vlastně docela malá částka. Je třeba si uvědomit, že stejně jako ve všem se může i při produkci potravin z hmyzu podvádět, neboť zatím je schváleno jen několik druhů hmyzu k tomuto účelu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Havel, analytik, který se dlouhodobě zabývá zemědělstvím, potravinářstvím a životním prostředím.

Proto připomíná, že na světě jsou stamiliony druhů hmyzu, a tak teoreticky někdo může použít k výrobě hmyzích produktů jiné druhy, než ty schválené. „A to se musí nějak kontrolovat. Proto je třeba mít k dispozici laboratorní metody, které odhalí, jestli je to z toho správného cvrčka, a ne třeba z nějakého, který je environmentálně chráněný. Riziko podvodů nelze vyloučit, i když se zatím moc nedějí. Ale to i proto, že produkce není zas tak velká, ačkoli každoročně roste. Když je ovšem něčeho hodně, tak dříve, nebo později se do toho oboru vždy vláme někdo, kdo se na tom snaží vydělat a spotřebitele klamat. V tomto případě by to bylo tím, že by se k produkci použil jiný druh hmyzu, který není schválený buď naší, nebo evropskou legislativou. Proto je to třeba odhalovat laboratorními metodami,“ vysvětluje agrární analytik.

Oprávněné protesty zemědělců proti byrokracii

S nadsázkou lze říci, že pro vlády momentálně především evropských zemí by bylo požehnáním, pokud by už v této době byly produkty z hmyzu převažujícími potravinami. Pak by nemusely čelit protestům klasických zemědělců, traktory by nemusely plnit příjezdové cesty do hlavních měst a český premiér by jako kolovrátek nemusel opakovat, že proti vládě jsou jen proruské síly. „Vzhledem k tomu, že produkce hmyzu není velká, a proto není nějak moc velká – kromě stanovení počtu druhů hmyzu a označování potravin, které jsou vyrobeny z hmyzích surovin – a ani moc brutální legislativa týkající se hmyzu, poněvadž to je zatím novinka na trhu u nás i v Evropě, tak zatím by ti producenti asi neprotestovali,“ domnívá se Petr Havel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vážné..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena Čížková , 22.02.2024 11:57:22
bylo by načase uzákonit, že tyto potraviny s tímto humusem musí být označen. Vláda se zabývá pouze tím, co je pro lidi absolutně likvidační....

|  19 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…