Kalousek se pochlubil 101miliardovým deficitem. Přesto následoval výprask

05.01.2013 19:05

Popáté v historii samostatné České republiky se deficit jejího státního rozpočtu přehoupl přes sto miliard korun. Ministerstvo financí však výsledek vydává za úspěch, protože oproti plánu je manko nižší o čtyři miliardy. Ekonom Pavel Kohout míní, že se dalo ušetřit mnohem víc. Poslanci Michalu Doktorovi zase vadí opakované nadhodnocování očekávaných příjmů.

Kalousek se pochlubil 101miliardovým deficitem. Přesto následoval výprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Naštvaný Miroslav Kalousek

Jen v roce 2003 a v letech 2009 až 2011 překročil schodek státního rozpočtu České republiky stomiliardovou hranici. Popáté se tak stalo v minulém roce a počtvrté tento nelichotivý fakt nesl rukopis ministra financí Miroslava Kalouska. Strážce státní pokladny se však z loňského deficitu, který činil 101 miliardu korun, nepokrytě radoval. „Dodrželi jsme finanční strategii,“ chlubil se Miroslav Kalousek na brífinku věnovanému výsledkům státního rozpočtu za minulý rok.

Nelíčenou radost ministra financí vyvolalo to, že se proti plánovanému deficitu 105 miliard podařilo čtyři miliardy ušetřit. Příjmy byly sice nakonec nižší o 42,6 miliardy, ale to bohatě vynahradilo snížení výdajů o 47 miliard korun. „Při vědomí svých priorit nahlížení na svět tohle nepovažuji za něco, co je extrémně chvályhodné. Řádně hospodařit je totiž povinnost. To není nic, čím by se měl ministr financí holedbat a za co by si měl připínat metály jako za skvělou práci,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz poslanec Michal Doktor to, že se podařilo vykompenzovat propad příjmů.

Plány příjmů jsou realitě na hony vzdálené

Výhrady má také k nadhodnocování očekávaných příjmů. „Pro ekonomiku není bůhvíjak výhodné v průběhu roku ve chvíli, kdy zjistíte, že se vám plánované příjmy nedostávají, navrhovat ad hoc úspory, tedy volit celoplošné škrtání místo systémových úspor. Bylo by samozřejmě prospěšnější, kdyby plány ministerstva financí, respektive vlády, byly více realistické,“ upozorňuje nezařazený poslanec Michal Doktor, jenž byl ještě v barvách ODS dlouhá léta členem sněmovního rozpočtového výboru.

K úspoře výdajů významně přispělo snížení výdajů na sociální dávky o 10 miliard. Podle Miroslava Kalouska se tak potvrdila účinnost sociální reformy, jejímž smyslem bylo dávat skutečně jen těm potřebným. Pyšnit se může ministr financí tím, že v minulém roce bylo rekordně levné financování státního dluhu. „Kapitálové trhy nás vnímají jako nejdůvěryhodnějšího věřitele ve středoevropském regionu,“ upozornil Miroslav Kalousek i na to, že jsme v regionu pokládáni za nejperspektivnější z hlediska prosperity.

Tankování kamionů v okolních zemích nikdo neřeší

To, že si jen málokterá země půjčuje levněji, ocenil i ekonom Pavel Kohout. Ministerstvu financí ale stejně jako poslanec Michal Doktor vyčítá, že neumí předvídat vývoj ekonomiky. „Již v lednu 2012 vědělo, že růst bude nižší, než se čekalo. Vláda proto musela přikročit k určité improvizaci v podobě 47 miliard korun úspor na výdajové straně. Na těchto škrtech je pozoruhodné, s jakou lehkostí byly provedeny. Nabízí se otázka, proč nešlo navrhnout rozpočet s menšími výdaji již na podzim 2011,“ podivuje se Pavel Kohout v komentáři pro MF Dnes.

Vláda se prý znovu přesvědčila, že zvyšování daní v období hospodářské stagnace je špatnou politikou, a tak se s jedinou výjimkou nepodařilo naplnit příjmové cíle. „Jako příklad může sloužit to, že už několik let má Česká republika nejvyšší spotřební daň z nafty. Přestože ministerstvo financí ví, že kamiony tankují v jiných zemích, stále tvrdošíjně odmítá snížit tuto daň na přijatelnější úroveň,“ kritizuje hlavní ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

Za atmosféru mezi spotřebiteli může i ministerstvo financí

Fakt, že nedošlo k poklesu spotřeby zboží s nižší sazbou DPH, pokládá ministerstvo za důkaz, že veřejnost není citlivá na zvýšení daní. „To je samozřejmě hloupost. Zvýšení DPH musí snížit spotřebu již jen z aritmetických důvodů. Pochopitelně došlo ke snížení spotřeby v kategorii zboží se základní sazbou, neboť potraviny mají nízkou cenovou elasticitu,“ vysvětluje Pavel Kohout a zvýšení spotřeby v závěru roku přičítá spíše snaze nakoupit ještě před zvýšením DPH v lednu 2013.

Právě zvyšování daní a nejistotu panující kolem nich považuje za významný faktor ovlivňující spotřebu. „Kdyby ministerstvo financí netrvalo na nesmyslném, chaotickém a všeobecně škodlivém zvyšování daní, mohla by atmosféra mezi spotřebiteli i podnikateli vypadat mnohem lépe. Kdyby firmy nebyly zatěžovány neustálým růstem byrokracie a změnami zákonů, leccos by vypadalo jinak. A kdyby si ministerstvo financí konečně odpustilo neustálé výhrůžky vůči živnostníkům,“ konstatuje Pavel Kohout.

Reálné mzdy vzhledem k cenovým tlakům poklesnou

Zlepšení atmosféry mezi spotřebiteli neočekává ani Michal Doktor. „Ekonomika nebude v takové kondici, aby se více investovalo, aby lidé více spotřebovávali. Vzhledem k cenovým tlakům reálné mzdy lidí poklesnou a poklesne tedy i spotřeba. Aby se víc spotřebovávalo, tak by musely víc růst mzdy, ale takový prostor v ekonomice není. Nebo by museli občané České republiky sáhnout na své úspory, nebo se zadlužit. Ale neučiní ani jedno z toho,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz člen hnutí Jihočeši 2012 a bývalý ekonomický expert ODS.

V lednu minulého roku předjímal, že ministr financí Miroslav Kalousek bude muset na přelomu dubna a května předstoupit před sněmovnu s návrhem razantních úspor a totéž očekává i pro tento rok. „V letošním roce považuji příjmy za nadhodnocené minimálně o 25 miliard. Až bude muset přijít ministr financí Kalousek s návrhem úspor, když se mu nebude dostávat peněz, tak půjde určitě o typologicky jiný druh úspor, než kdyby se tím stavem zabýval daleko kvalifikovaněji, aby úspory byly lépe předvídané a naplánované,“ poukazuje Michal Doktor.

Nečasově vládě nelze upřít schopnost a vůli pevně řídit finance státu

Přes všechny své výhrady ale najde něco, zač je možné vládu Petra Nečase pochválit. „Jestli se něčím pojetí práce pana ministra financí Kalouska a této vlády opravdu výrazně liší od předchozí vlády sociální demokracie, která v době velkého nadbytku nedělala nic, tak je to právě schopnost a vůle řídit pevně finance státu, dodržet plánovaný schodek a vysílat ke svému okolí dobré signály řádného hospodáře,“ oceňuje nezařazený poslanec Michal Doktor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…