Rušili důchodcům svačiny. Vražedné kombinace. Dopad balíčku na staré

27.07.2023 12:11 | Analýza

Dopad vládního balíčku na důchodce bude značný, varuje předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová a vyjmenovává ParlamentnímListům.cz konkrétní oblasti: doprava, bydlení, vodné a stočné. Má též námitky proti změnám v důchodech. Potíže jsou i v sociálních službách, kde se v minulosti seniorům i škrtaly svačiny. Na druhou stranu vybízí seniory: Máte-li úspory, použijte je. Nemusí po vás zůstat.

Rušili důchodcům svačiny. Vražedné kombinace. Dopad balíčku na staré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Novela zákona o důchodovém pojištění, která prošla Sněmovnou 86 hlasy poslanců koaličních stran a nezařazeného poslance Iva Vondráka (dříve ANO), proti níž se postavilo všech 69 přítomných opozičních poslanců, prodlužuje minimální dobu hrazení odvodů o pět let na 40 let a stanovuje, že budou lidé do předčasného důchodu moci odejít nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších pěti let. Pobíraná částka se navíc bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu.

Předloha, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, také upravuje pravidelné lednové valorizace, a to tím způsobem, že se již nebudou penze valorizovat o polovinu růstu reálných mezd, ale započítávala by se pouze třetina jejich růstu a v úvahu by se bral výhradně růst cenové hladiny pro domácnosti důchodců.

Pokud by ceny vzrostly nejméně o pět procent od posledního navýšení penzí, pak důchodci podle ČTK dostanou při mimořádné valorizaci více peněz, stejně jakožto v současné době, ovšem nejdříve od července kalendářního roku. Mimořádné navýšení penzí se také – na rozdíl od nynějška – nebude promítat do dalších valorizací. Dočasný přídavek budou penzisté pobírat do konce roku, a do budoucí výše důchodů se nebude započítávat, jelikož do té se promítne pouze pravidelná valorizace, s níž Ministerstvo práce a sociálních věcí nově počítá jen na začátku roku. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr bude podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jurečkova argumentace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUllsperger_1 , 27.07.2023 12:45:13
"aby zbyly důchody i pro vaše vnoučata" je dost nechutné citové vydírání. Traktorista s tvářema jako sysel.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…