„Ježíšek má letos víc starostí.“ Rady rodičům za peníze vlády, ČT a bank

20.12.2022 10:45 | Analýza

Celá řada rodičů bude letos vysvětlovat dětem, proč nedostanou to, co si k Ježíšku přály. A podle statistik jich bude více než obvykle. Proto pražské centrum Locika sestavilo návod, jak mají rodiče chudší Vánoce vysvětlit. Podle tohoto centra, které dotuje především Praha, ale také tři ministerstva a úřad vlády, by rodiče měli dětem říct pravdu a vysvětlit jim, že Vánoce nejsou o tom, kolik dostanou dárků, případně použít humor nebo dokonce z menšího počtu dárků udělat přednost.

„Ježíšek má letos víc starostí.“ Rady rodičům za peníze vlády, ČT a bank
Foto: Repro Twitter
Popisek: Jak vysvětlit dětem chudší Vánoce - infografika cetra Locika

Vzhledem k inflaci cen v podstatě ve všech odvětvích je nabíledni, že pro řadu obyvatel budou Vánoce chudší. Dle průzkumu nákupního poradce Heureka.cz ze září a října (na vzorku 2 000 lidí) se 37 % Čechů chystá utratit méně než minulé Vánoce. Jen šest procent chce utratit více. Částka se u většiny bude pohybovat mezi pěti a deseti tisíci. „Lidé o nákupech více přemýšlejí, a letos budou ještě poctivěji srovnávat a vybírat produkty tak, aby neutráceli za ‚zbytečnosti‘ či nevhodné dárky,“ uvedl generální ředitel Heureky Jan Mayer. Řada lidí se podle něho chystá koupit jeden, „pořádný“ dárek místo toho, aby kupovali více menších.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Zatímco většina dospělých se s touto situací dokáže nějak srovnat, chudé Vánoce mohou psychicky dolehnout zejména na děti. Pražské centrum Locika, které má za cíl chránit děti před násilím a jeho dopady, proto připravilo návod, jak vysvětlit dětem, že Vánoce budou chudší. Děti podle něho zhoršenou ekonomickou situaci vnímají už delší čas, například pokud se v rodině řešila dovolená, účty za energie, potraviny a další věci. „Momentální ekonomická situace tedy jejich život provází již nějakou dobu. Určitě se o ní hovoří ve škole. Chudší Vánoce pro ně nejspíš nebudou překvapením. Mohou ale být prvním, pro ně hmatatelným, důkazem toho, že rodina disponuje menšími finančními prostředky,“ konstatuje centrum.

Klíčový je dle centra přístup rodičů. Ti by měli vysvětlovat věci pravdivě, ovšem přiměřeně věku dítěte. „Nestrašit je zbytečně, nepřenášet na ně svou úzkost, nepřehánět, nezveličovat,“ nabádá Locika a varuje, že děti nemusejí správně vyhodnotit, když rodiče nadávají u televize, a mohou pak mít děsivé a zkreslené představy.

Centrum připomíná, že děti mají nárok na své negativní emoce. „Ukažte jim, že je berete vážně, že mohou ventilovat svůj vztek, strach, smutek. Není dobré emoce dětí potlačovat, zlehčovat (není to tak hrozné, co ty máš za starosti atd.), nevěřit jim je nebo naopak je zveličovat,“ vzkazuje rodičům s tím, že děti se mohou za pocity rodičů cítit zodpovědné a mělo by jim být dáno najevo, že za situaci v rodině zodpovědné nejsou.

V iluzích děti dle centra žít nemohou, ale situaci a dění musejí rozumět. „Není žádným selháním rodičů, pokud děti nedostanou pod stromeček nákladné dárky či jejich velké množství. Vzájemný vztah není založen na tom, co a kolik toho dostanou. Je možné projevit porozumění pro případné zklamání dětí, že nedostaly to, co si přály. I to je život a součást plnohodnotného vztahu. Buďte autentičtí v tom, co prožíváte,“ doporučuje centrum a dodává, že by se zejména neměla chudší nadílka dávat do souvislosti s chováním dítěte.

„Dětem, které věří na Ježíška, je možné říci, že Ježíšek letos má také více starostí a proto vybere ty nejdůležitější dárky. Soustřeďte se s dítětem na výběr dárků. Sestavte seznam společně a vyberte ty, které jsou ‚nejvíc důležité‘. Pojměte to jako výběr, ‚co je důležité‘, ne ‚omezení‘ a motivujte dítě k tomu se na dárek těšit, vybrat ho opravdu smysluplně. Veďte děti k tomu, aby o dárku přemýšlely a našly si v nich pro sebe hodnotu. Množství dárků není projevem míry lásky k dítěti. Ukazujte mu zájem a lásku jiným způsobem. Buďte nápadití – dárek může být třeba i předplatné časopisu,“ radí Locika.

Naopak starší děti dle centra snesou pravdu přímo a otevřeně. Rodiče by jim prý neměli vyčítat, že něco chtějí nebo že jsou jejich potřeby nákladné. „Neomlouvejte se, nesnažte se slibovat kompenzaci příští rok nebo si peníze na dárky navíc půjčovat,“ varuje centrum před neuváženými finančními rozhodnutími a dodává: „Pro starší děti mohou mít význam i nehmotné dárky, které ukážou, že o dítěti přemýšlíte a všimli jste si, co má rádo a co rádo dělá.“

Aby toho nebylo málo, příprava se prý nemá přehánět, tedy stále zdůrazňovat, že Vánoce budou chudší. „Fakt, že Vánoce budou letos jiné, z důvodu zhoršené ekonomické situace, zakomponujte už do výběru dárků. Tím na to děti připravíte. Zaměřte se na to, z čeho jiného mohou mít děti radost, než jsou materiální dárky,“ nabádá centrum Locika a ještě naposledy apeluje, aby rodiče své emoce a zodpovědnost nepřenášely na děti. „Máte na svou frustraci, vztek, strach, smutek samozřejmě právo a jsou v současné době pochopitelné, ale oddělte je od svého chování a komunikace s dítětem,“ říká. Tématu, kdo za současné potíže může a zda by to rodiče měli sdělit dítěti, se centrum vyhnulo.

Pro účely prezentace připravilo jednoduchou infografiku, podle které by rodiče měli dětem říct na rovinu, že dárků bude méně a sdělit jim důvody, dále jim vysvětlit, že Vánoce nejsou o tom, kolik dárků dostali, ale o společně stráveném čase, měli by zapojit humor a herní prvky, „udělat z menšího počtu dárků přednost“ a vybrat s dětmi ty, které jsou nejdůležitější.

Infografika centra Locika

Centrum Locika dle své poslední výroční zprávy své projekty realizuje za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, úřadu vlády, pražského magistrátu a městských částí Prahy 1, 2, 4, 7, 9, 10 a 20. Kromě nich centrum sponzorují např. Česká spořitelna, Komerční banka, Nadace rozvoje občanské společnosti a České televize v rámci sbírky Pomozte dětem, ČEZ či Tesco. Mezi partnery je uvedena i nadace Open Society Fund Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rada pro rodiče: Jsme chudí, protože Ježíšek za naše peníze nakoupil zbraně a poslal je na Ukrajinu, kde se jimi zabíjí lidé., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 20.12.2022 12:42:43
Poučení: Ten Ježíšek je ale ko...

|  6 |  0

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …