Snižte podporu Ukrajincům, řekli Češi. Odpověď: Přesvědčte vesničany

13.12.2022 15:08 | Analýza

Slovenský think-tank GLOBSEC včera zveřejnil průzkum ze zemí V4, který zkoumá přístup k ukrajinským uprchlíkům. A zatímco u nás, v Maďarsku a Polsku je tento vztah pozitivní, na Slovensku už převládají ti, kdo se k Ukrajincům staví negativně. Ale zajímavá jsou i data ohledně názoru, zda by se měla podpora pro uprchlíky snížit. Tento názor převládá nejen na Slovensku, ale už i v Česku. V Maďarsku zase nevnímají dobře to, že Ukrajinci vstupují na jejich pracovní trh. GLOBSEC už dal jednotlivým zemím doporučení, jak pozitivní obrázek uprchlíků zachovat.

Snižte podporu Ukrajincům, řekli Češi. Odpověď: Přesvědčte vesničany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny na Václavském náměstí

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Slovenský think-tank GLOBSEC ve spolupráci s americkou neziskovkou National Endowment for democracy udělal další průzkum vztahu k ukrajinským uprchlíkům v zemích V4. A výsledky rozhodně nejsou nezajímavé, zvláště v porovnání s rétorikou jednotlivých vlád. Na otázky odpovídalo v každé zemi 1000 respondentů.

Už v prvním grafu, který udává poměry těch, kteří se k hoštění Ukrajinců ve své zemi stavějí pozitivně a negativně, se jedna země vymyká. Nejpozitivnější je přístup k uprchlíkům v Polsku, kde je podporuje 85 % dotázaných, následně v Maďarsku, kde je to o tři procenta méně. V Česku je podpora přibližně tříčtvrtinová, 73 %. Ovšem na Slovensku podporuje uprchlíky pouze 42 % dotázaných, naopak 52 % má k hoštění Ukrajinců negativní vztah.

Zdroj: Výzkum GLOBSEC

Podobné výsledky se pak vyskytují u otázky, zda by respondenti uprchlíky do své země vpustili. V Česku, Polsku i Maďarsku se toto číslo pohybuje okolo 90 %. Na Slovensku je to pouze 65 %.

Zdroj: Výzkum GLOBSEC

Kromě toho se think-tank ptal i na to, zda u respondentů došlo k ovlivnění jejich kvality života v důsledku ukrajinských uprchlíků. Asi už nepřekvapí, že pro uprchlíky nejhorší výsledky jsou opět na Slovensku, kde 29 % respondentů uvedlo, že uprchlíci jejich život ovlivnili negativně. Ovšem i v Česku bylo takovýchto odpovědí 20 %. Ve většině zemí převažoval názor, že uprchlíci život respondentů neovlivnili, v Polsku bylo nejvíce těch, jež příchod uprchlíků považovali za pozitivum.

Zdroj: Výzkum GLOBSEC

Zajímavá je ale i statistika ohledně pracovního trhu. V ní vede Česko, kde si 63 % lidí myslí, že je dobře, že Ukrajinci dělají práci, kterou nikdo jiný dělat nechce. V Polsku 52 %. Ovšem v Maďarsku a na Slovensku převažují ti, kdo tuto skutečnost za pozitivní nepovažují, přičemž na Slovensku jsou čísla vyrovnaná, ovšem v Maďarsku negativní vidění poměrně značně převládá.

Zdroj: Výzkum GLOBSEC

Neméně zajímavá je pak statistika, zda by měla být podpora pro uprchlíky snížena. Zatímco v Polsku a Maďarsku s tímto názorem nesouhlasí shodně 54 % respondetnů, v Česku vedou ti, kdo by Ukrajincům podporu snížili, byť těsně, v poměru 46 ku 44 procentům. A na Slovensku drtivě vedou ti, kdo by podporu snížili, plných 68 % se identifikuje s tímto názorem, pouhých 25 % nesouhlasí.

Nejvíce lidí by Ukrajincům dopřálo jazykové kurzy, naopak nejméně cestování hromadnou dopravou zadarmo a dotované nebo dokonce placené ubytování.

Zdroj: Výzkum GLOBSEC

Rozdíly mezi zeměmi může vysvětlovat i to, že v zemích se dle průzkumu velice liší odpověď na otázku „Kdo může za válku?“ V Polsku je situace jasná, 84 % respondentů obviňuje Rusko, 13 % neví, pouhé 1 % viní Ukrajinu a 3 % NATO/USA. V Česku je situace méně vyhraněná, ale obdobná, Rusko viní 72 %, 13 % NATO a USA, 10 % neví, 5 % Ukrajinu.

V Maďarsku je situace odlišná. Rusko tam jako viníka války vidí jen 43 % respondentů. 27 % si myslí, že za rozpoutání války mohou USA nebo NATO, 21 % neví a dle 9 % je viníkem samotná Ukrajina. Na Slovensku jsou výsledky velice podobné, shodné procento viní Rusko, ovšem pouze 11 % nemá jasno, zato plných 39 % odpovědělo, že konflikt je vinou USA či NATO.

Zdroj: Výzkum GLOBSEC

Pro všechny čtyři země má pak think-tank doporučení pro zachování pozitivního obrazu ukrajinských uprchlíků. Česko se prý má soustředit na malá města a vesnice, protože jejich obyvatelé budou nejvíce cítit, že jim uprchlíci změnili život. Starostové by prý měli starostem občanů naslouchat a řešit je ve spolupráci s místními a státními úřady. Kromě toho by se také měla věnovat ozornost sociálním médiím, protože jejich uživatelé nejvíce vnímají Ukrajince negativně. „Státní orgány tedy musí věnovat zvláštní pozornost nepravdám o uprchlících na těchto platformách a reagovat na ně, než se rozšíří,“ doporučuje GLOBSEC.

V Polsku se zase má vláda více soustředit na mladé, protože ti mají oproti zbytku populace k uprchlíkům méně pozitivní vztah. Do kampaní by tedy měla zapojit influencery. V Maďarsku by se vláda dle GLOBSECu měla zaměřit na pracující Ukrajince a Maďarům vysvětlovat, že dělají práce, které jiní nechtějí a že větší výběr daní je pozitivum. A mladé, kteří mají nejvíce za to, že by dávky Ukrajincům měli jít směrem dolů, přesvědčovat v on-line prostředí příběhy, jak mají Ukrajinci začínající znovu v nové zemi těžký život.

Na Slovensku, kde je vztah k Ukrajincům nejhorší, zvláště v příhraničních oblastech, by vláda měla starosty a respektované autority vybavit nástroji, zejména daty, aby tento pocit opadnul. Používány by měly být zejména statistiky kriminality. A „pozvednout hlas“ by měly slovenské celebrity, protože ty mají dle GLOBSECu největší šanci přesvědčit Slováky, kteří dle průzkumu nejvíce dají na názory svých přátel a známých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Až budou dělat podobný výzkum jinde, než v Práglu a okolí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 13.12.2022 16:56:09
rozhodně nebudou tak jásat nad výsledky v Česku! Chápu Slováky, jsou první na ráně, kromě toho jsou poněkud chudší než my. Nicméně Poláci překvapují, ale bohužel nemají ukrajinskou vládu, která tu rozdává nehorázné prostředky na jejich podporu a pro nás má na programu zvýšení DPH, daní a trapné a jen pro pár lidí malé podpory, tam se to nepřehání! Kde dávají každému příchozímu cca 200 eur kromě Česka, kde jim platí příspěvky na bydlení, zajišťují bezplatný zdravotní a jídelní servis??? Nám to ovlivnilo životy možná nejvíc a ještě žijeme v nejistotě, zda se díky nehoráznému přístupu vlády neocitneme jako první na ráně v případě ruského útoku! Nechápu, že po třičtvrtě roce Ukáčka stále žijí na náš účet, práci a ubytování shání vlastním úsilím málokdo! A ještě tahle vláda ty štědré dary z našich peněz prodloužila na další rok! Příště zkuste zkoumat na Moravě, na severu Čech a uvidíte "tu radost" zdejších obyvatel!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …