Vyhostit ruské diplomaty! volají Gabal či Janda. Ruští diplomaté: Skripal? Akce proti nám. Máme 200 zdrojů NATO, které najde každý. A také žertovný obrázek

19.03.2018 11:35

Velvyslanectví Ruské federace v České republice okomentovalo situaci kolem pokusu o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery na území Velké Británie. „V polovině 90. let minulého století přesunuly západní tajné služby na Západ řadu odborníků (včetně bývalých zaměstnanců Státního výzkumného ústavu organické chemie a technologie V. Mirzajanova, S. Dubova, G. Každana a dalších) a jistou dokumentaci a pokračovaly s výzkumem v tomto směru ve Velké Británii, USA, České republice a Švédsku. Dosažení těmito zeměmi pozitivních výsledků ve vytvoření nových toxických látek, které se na Západě z nějakého důvodu zařazují pod společný název Novičok, potvrzuje více než 200 otevřených zdrojů NATO,“ píše velvyslanectví. Své názory přidali také bývalý poslanec Ivan Gabal a komentátor Ondřej Kundra.

Vyhostit ruské diplomaty! volají Gabal či Janda. Ruští diplomaté: Skripal? Akce proti nám. Máme 200 zdrojů NATO, které najde každý. A také žertovný obrázek
Foto: Repro Twitter
Popisek: Když nemáte důkazy, potřebujete Poirota, píše ruská ambasáda v Londýně

„Skutečnost úplné likvidace svého chemického arzenálu Ruskou federací v roce 2017 byla oficiálně potvrzena oprávněnou mezinárodní strukturou – Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Po dlouhou dobu na zasedáních Výkonné rady a konferencích členských států Úmluvy o zákazu chemických zbraní (dále jen Úmluva) Rusko pravidelně předkládalo zprávy o průběhu realizace ruského programu chemického odzbrojení. Výsledky této práce vždy dostávaly nejvyšší hodnocení,“ poznamenává velvyslanectví.

Anketa

Uráží vás nařčení ze strany Ruské federace, že plyn, který zabil agenta Skripala, pocházel z ČR?

10%
hlasovalo: 9420 lidí

„Slavnostního uzavření posledního objektu v osadě Kizner v Udmurdsku, zabývajícího se likvidací, se zúčastnili oficiální představitelé řady států (včetně Velké Británie a USA) a technického sekretariátu OPCW. S ohledem na to jsou obvinění z utajení námi části chemického arzenálu a jeho použití prostě absurdní,“ dodává velvysalnectví. 

„V souladu s výnosem prezidenta Ruské federace z roku 1992 byly v naší zemi sovětské práce v oblasti vývoje chemických zbraní zastaveny. V Rusku se vědecko-výzkumné práce pod pomyslným názvem Novičok neprováděly. V polovině 90. let minulého století přesunuly západní tajné služby na Západ řadu odborníků (včetně bývalých zaměstnanců Státního výzkumného ústavu organické chemie a technologie V. Mirzajanova, S. Dubova, G. Každana a dalších) a jistou dokumentaci a pokračovaly s výzkumem v tomto směru ve Velké Británii, USA, České republice a Švédsku. Dosažení těmito zeměmi pozitivních výsledků ve vytvoření nových toxických látek, které se na Západě z nějakého důvodu zařazují pod společný název Novičok, potvrzuje více než 200 otevřených zdrojů NATO,“ popisuje situaci velvyslanectví.

„Dokonce identifikace toxické látky, údajně použité v incidentu, se prováděla ve vědecko-technickém centru britského ministerstva obrany Port Down, na jehož základně se vyvíjely a vyráběly chemické zbraně, včetně tohoto typu. K vážnému zamyšlení nutí také skutečnost, že toto centrum se nachází pouhých 13 kilometrů od místa spáchání trestného činu v Salisbury. Nehledě na to Velká Británie demonstrativně odmítá jednat na mezinárodněprávním poli a dává přednost propagandistické hysterii a bezdůkazným obviněním na adresu Ruska,“ zmiňuje velvyslanectví a žádá o urovnání všech otázek, které mohly vzniknout. 

Velvyslanectví následně podotýká, že v souvislosti s případem prozatím nedostalo žádnou oficiální žádost od Londýna. „Ruské návrhy na konzultace v rámci Úmluvy byly de facto odmítnuty. Jako odpověď na nótu našeho velvyslanectví v Londýně s žádostí, aby nám byl umožněn přístup k materiálům vyšetřování, včetně záznamů z videokamer, výpovědi svědků a získaných vzorků použité chemické látky, fakticky následovalo odmítnutí,“ dodává dále velvyslanectví.

„Obecně vzato, nabýváme dojmu, že britská strana ve skutečnosti nemá žádné důkazy, a právě proto není schopna spolupracovat s ruskou stranou při vyšetřování zločinu v Salisbury. Upoutává pozornost také skutečnost, že spojenci v NATO (především USA) jednohlasně bez jakéhokoliv zamyšlení se začali bezpodmínečně podporovat Londýnem již zveřejněné, ničím nedoložené, závěry a tvrdit cosi o plné důvěře k názoru Velké Británie, že s incidentem v Salisbury je spojeno právě Rusko. Jakékoli pokusy nasměrovat dialog do profesionální roviny převádějí britští kolegové a mnohé státy podporující Londýn do oblasti politické rétoriky. To jen potvrzuje, že se jedná o předem naplánovanou akci Západu proti Rusku,“ uzavírá velvyslanectví.

Celá kauza kolem Skripala probíhá v době, kdy se v Rusku konaly prezidentské volby. Ty mimo jiné na svém facebookovém profilu okomentoval bývalý poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal. 

„Ruské prezidentské volby evokují slavný výrok zimbabwského exprezidenta Roberta Mugabeho: ...a když na mně chcete, abych tady udělal svobodné volby, tak na mně nechcete, abych je prohrál?“ napsal Gabal. Okomentoval však i kauzu Skripal. „Původce ruského útočného bojového plynu u nás? To asi ruská ambasáda v Praze, nebo Hrad?“ napsal Gabal, jenž před ruským velvyslanectvím varuje častěji. 

V té souvislosti také dodal: „Podpořme razantní praktickou akcí napadeného britského spojence v zájmu společné i vlastní bezpečnosti. Nemáme-li být jedním z možných příštích cílů. Rusko musíme zasáhnout citelně. Odeslat významný počet diplomatů domů je minimum. Můžeme i víc, společně i samostatně.“

Podle Gabala by česká strana měla také na ruské nařčení pádně odpovědět. Tady se prý dostáváme do situace, kdy je třeba přestat žertovat. Místo toho bychom měli trvat na tom, aby ruská strana podložila své nařčení důkazy. Český velvyslanec v Moskvě by měl být stažen domů k jednání, a pokud Rusko nepředloží pro své nařčení důkazy, 23 ruských diplomatů by si mělo, obrazně řečeno, sbalit fidlátka a vydat se k domovu.  

 

Psali jsme ZDE.

„Až budou vrcholní politici EU zkraje týdne probírat další reakce na dění v Británii, mělo by být Česko co nejaktivnější. Mohlo by nabídnout vypovězení části ruských špionů, přijetí obdoby Magnitského zákona atd. Je to v zájmu naší národní bezpečnosti,“ zkonstatoval pak investigativní novinář Respektu Ondřej Kundra. 

„Ruská mise v Británii (65 milionů občanů, jaderná velmoc): 58 ruských diplomatů a zpravodajců. 23 z nich jeden domů. Ruská mise v Česku (10 milionů občanů): 48 ruských diplomatů a zpravodajců. Plus 92 členů administrativně-technického personálu. Ale můžeme se pořád tvářit, že s ruskými zpravodajci v Česku nemáme problém, i když naši vlastní zpravodajci říkají, že ho máme teda sakra velký,“ píše pak také Jakub Janda ze spolku Evropské hodnoty, a to s odvoláním na zdroj dat HlídacíPes.org. Janda se tak odkazuje na zprávy BIS, která i ve své veřejné části píše o hrozbě ruské ambasády. 

Ruská ambasáda ve Velké Británii pak zveřejnila i žertovný obrázek, kdy se rozhodla povolat slavného detektiva Hercula Poirota.

Proti tvrzení ruského ministerstva zahraničí, že jedním z původců smrtící látky Novičok mohla být Česká republika, se pak ohradili i ministři zahraničí Martin Stropnický a obrany Karla Šlechtová v demisi (oba ANO). 

Stropnický, který byl v minulém volebním období ministrem obrany, to označil za standardní způsob, jak manipulovat informace a odvést pozornost.

Ministr řekl, že může garantovat, že se na území ČR nenacházejí žádné zbraně podobné látce Novičok, ať už starší, nebo nové generace. Novičokem byl tento měsíc v Británii přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Při otravě byla podle několika zdrojů použita nervově paralytická látka vyvinutá v někdejším Sovětském svazu. Britové viní z útoku Rusko, které to odmítá.

Šlechtová zdůraznila, že Česko striktně dodržuje mezinárodní úmluvu o zákazu, vývoji, výrobě a šíření chemických látek. Za nesmyslné a absurdní označil tvrzení ruské diplomacie také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Stropnický novinářům řekl, že nařčení rezolutně odmítá. Jde podle něj o klasickou ukázku toho, jak odvést pozornost od poznatků, které mají britští vyšetřovatelé. Použití plynu označil za bezprecedentní na půdě Evropy od konce druhé světové války. Česko podle něj dodržuje v tomto ohledu všechny mezinárodní dohody. „Můžu garantovat, že na území České republiky se žádné takové zbraně ani jiné a starší generace nenacházejí,“ zdůraznil. Vojenští chemici jsou podle něj pouze analytici.

K prohlášení Ruska řekl, že nejde o přátelské gesto. Vzhledem k tomu, že Česká republika byla mezi prvními zeměmi, které útok ostře odsoudily, ani žádné přátelské gesto neočekával. Ruského velvyslance si k podání vysvětlení nepozve. „Nechci naskakovat na zprávu, kterou už dva tři dny předem vypustil známý dezinformační server Sputnik,“ uvedl ministr zahraničí.

Šlechtová dodala, že obvinění je absurdní a rozhodně ho odmítá. „Česká republika je od 90. let signatářem mezinárodní úmluvy o zákazu, vývoji, výrobě a šíření chemických zbraní a striktně ji dodržuje. Náš liberecký 31. pluk chemiků se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám,“ uvedla na Twitteru ministryně. „Obvinění České republiky je nesmyslné a absurdní. Je dobře, že z naší země v reakci na spekulace zaznívá jednotné odsuzující stanovisko,“ reagoval Ovčáček. Český prezident Zeman je známý jako zastánce užší spolupráce s Moskvou.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v sobotu v televizi Rossija 24 řekla, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky typu Novičok je Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Jmenované země podle ní od konce 90. let provádějí intenzivní výzkum látek z projektu Novičok. Nad USA jako možným původcem visí otazník, poznamenala.

Prohlášení Zacharovové odporuje dosavadním informacím západních, ale i ruských expertů včetně těch, kteří byli přímo zapojeni do výzkumu a vývoje sovětských chemických zbraní. Podle muže označovaného za tvůrce Novičoku, Vila Mirzajanova, se látka vyvíjela v éře SSSR na území sovětského Uzbekistánu. Mirzajanov z Ruska v 90. letech emigroval a žije v USA.

Kvůli útoku na Skripala vznikla hluboká britsko-ruská roztržka. Londýn z akce obviňuje Moskvu, která to popírá. Oba státy si vzájemně vypověděly desítky diplomatů.

Celý komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice k situaci kolem pokusu o vraždu Sergeje Skripala a jeho dcery na území Velké Británie

V souvislosti s naprosto bezdůkazným obviněním britských úřadů, vzneseným na adresu Ruské federace, z použití "s vysokou mírou pravděpodobnosti" toxické látky na území Velké Británie, bychom chtěli sdělit následující.

Skutečnost úplné likvidace svého chemického arzenálu Ruskou federací v roce 2017 byla oficiálně potvrzena oprávněnou mezinárodní strukturou – Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Po dlouhou dobu na zasedáních Výkonné rady a konferencích členských států Úmluvy o zákazu chemických zbraní (dále jen Úmluva) Rusko pravidelně předkládalo zprávy o průběhu realizace ruského programu chemického odzbrojení. Výsledky této práce vždy dostávali nejvyšší hodnocení. Slavnostního uzavření posledního objektu v osadě Kizner v Udmurdsku, zabývajícího se likvidací, se zúčastnili oficiální představitelé řady států (včetně Velké Británie a USA) a technického sekretariátu OPCW. S ohledem na to jsou obvinění z "utajení" námi části chemického arzenálu a jeho "použití" prostě absurdní.

V souladu s výnosem prezidenta Ruské federace z roku 1992 byly v naší zemi sovětské práce v oblasti vývoje chemických zbraní zastaveny. V Rusku se vědecko-výzkumné práce pod pomyslným názvem Novičok neprováděly. V polovině 90. let minulého století přesunuly západní tajné služby na Západ řadu odborníků (včetně bývalých zaměstnanců Státního výzkumného ústavu organické chemie a technologie V. Mirzajanova, S. Dubova, G. Každana a dalších) a jistou dokumentaci a pokračovaly s výzkumem v tomto směru ve Velké Británii, USA, České republice a Švédsku. Dosažení těmito zeměmi pozitivních výsledků ve vytvoření nových toxických látek, které se na Západě z nějakého důvodu zařazují pod společný název Novičok, potvrzuje více než 200 otevřených zdrojů NATO. Dokonce identifikace toxické látky, údajně použité v incidentu, se prováděla ve vědecko-technickém centru britského ministerstva obrany Port Down, na jehož základně se vyvíjely a vyráběly chemické zbraně, včetně tohoto typu. K vážnému zamyšlení nutí také skutečnost, že toto centrum se nachází pouhých 13 kilometrů od místa spáchání trestného činu v Salisbury. 

Nehledě na to Velká Británie demonstrativně odmítá jednat na mezinárodně-právním poli a dává přednost propagandistické hysterii a bezdůkazným obviněním na adresu Ruska.

Naléhavě navrhujeme urovnat všechny otázky, které mohly vzniknout u Velké Británie, v rámci § 2 článku IX Úmluvy „Konzultace, spolupráce a objasnění faktů". To předpokládá předložení Rusku na bilaterální bázi oficiální žádosti Spojeného království o získání vysvětlení k otázce, která vyvolává jeho pochybnosti nebo obavy (pokud samozřejmě Londýn má alespoň nějaké důvody podezřívat naši zemi z porušování Úmluvy). V souladu s Úmluvou byli bychom připraveni poskytnout naše vysvětlení nejpozději do 10 dnů po obdržení takové žádosti.

K vyjasnění situace lze využít i jiné Úmluvou stanovené možnosti, nebo se opřít o jiné mezinárodní dokumenty, jako je Evropská úmluva o právní pomoci v trestních věcech ze dne 20. dubna 1959. 

Ale žádnou oficiální žádost od Londýna v souvislosti s případem otravy Sergeje Skripala a jeho dcery jsme doposud nedostali. Ruské návrhy na konzultace v rámci Úmluvy byly de facto odmítnuty. Jako odpověď na nótu našeho velvyslanectví v Londýně, s žádostí, aby nám byl umožněn přístup k materiálům vyšetřování, včetně záznamů z videokamer, výpovědi svědků a získaných vzorků použité chemické látky, fakticky následovalo odmítnutí.

Obecně vzato, nabýváme dojmu, že britská strana ve skutečnosti nemá žádné důkazy, a právě proto není schopna spolupracovat s ruskou stranou při vyšetřování zločinu v Salisbury.

Upoutává pozornost také skutečnost, že spojenci v NATO (především USA) jednohlasně bez jakéhokoliv zamýšlení začaly bezpodmínečně podporovat Londýnem již zveřejněné, ničím nedoložené, závěry a tvrdit o "plné důvěře" k názoru Velké Británie, že s incidentem v Salisbury je "spojeno" právě Rusko. Jakékoli pokusy nasměrovat dialog do profesionální roviny převádí britští kolegové a mnohé státy podporující Londýn do oblasti politické rétoriky. To jen potvrzuje, že se jedná o předem naplánovanou akci Západu proti Rusku.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …