"Ital z kuchyně" k nové kuchařce: Mám ještě spoustu trumfů v rukávu

19.11.2012 12:35

S Emanuelem Ridim nejen o jeho nové knize receptů.

"Ital z kuchyně" k nové kuchařce: Mám ještě spoustu trumfů v rukávu
Foto: red
Popisek: Nová kuchařka Léto s Italem

V knihkupectvích se objevila Vaše nová kuchařka, co v ní čtenáři najdou?
Kuchařka nabízí přes devadesát receptů rozdělených podle regionů, které jsme v létě procestovali v pořadu Léto s Italem. Recepty jsou jednoduché, rychlé a jsou založené na čerstvých poctivě vyráběných či pěstovaných surovinách, na které v Itálii narazíte všude.

Může si takové recepty uvařit například moje babička?
Proč by nemohla? V dnešní době je na trhu k dostání všechno, naštěstí se i ta kvalita velmi zlepšila a není problém uvařit si doma pravé italské rizoto z pravé italské rýže Carnaroli.

Je to už Vaše čtvrtá kuchařka. Co má kniha Léto s Italem navíc oproti předchozím a jiným kuchařkách na trhu?
Ano, je to již čtvrtá italská kuchařka a tentokrát jsme ji pojali trochu jako road trip. Procestovali jsme kus Itálie a navštívili vyhlášené farmáře, kuchaře, řezníky a obchodníky, kteří po generace udržují pověst svých podniků na vysoké úrovni. Mezi recepty se objevují příběhy těchto lidí a jejich cesty za úspěchem, snažili jsme se co nejvíce přiblížit lidem atmosféru genia loci, kterou jen tak na své turistické výpravě pravděpodobně nezažili. Teď mají možnost tato místa také navštívit a dát nám za pravdu, že to rozhodně stojí za to.

Myslíte si, že v Itálii se dbá na vyšší kvalitu, co se týče gastronomie, než v Čechách?
Myslím, že je to dáno tím, že oni se svému řemeslu věnují opravdu celý život a zkušenosti předávají dál svým dětem, které v tradici pokračují. Mají velkou zodpovědnost za to, aby měl podnik stále dobré jméno a nedovolí si cokoliv opomenout. Ale musím říct, že tady se situace taky lepší a dnes už můžeme narazit na poctivé farmáře a pěstitele zeleniny, kteří to myslí vážně. Za to jsem moc rád.

Jaký je Váš nejoblíbenější recept z nové knihy?
To nemůžu říct, je jich tam tolik, že bych na nějaký určitě zapomněl. Ale do teď vzpomínám na steak fiorentina, který jsme grilovali v nádherném prostředí toskánských vinic a cypřišů v usedlosti Castello di Ama. Byl to nezapomenutelný zážitek při západu slunce, s lahodným červeným vínem Chianti a s neuvěřitelným hovězím, které stačilo jen zakápnout olivovým olejem, mírně osolit a úplně se rozpadalo na jazyku.

Můžeme se těšit na pokračování pořadu a posléze i další cestovatelské kuchařky?
Určitě! Itálie nabízí nespočet míst a zážitků, které bych rád divákům i čtenářům v budoucnu ukázal, protože by byla opravdu škoda je schovávat. Mám ještě spoustu trumfů v rukávu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…