Janáčkova filharmonie vyjíždí na turné do Polska

12.11.2018 10:37

Janáčkova filharmonie vyjíždí na turné do Polska. Ostravští filharmonikové vystoupí ve dnech 14. až 18. listopadu v pěti polských městech. Během turné odehrají českou hudbu, a to v pětici nově zbudovaných koncertních sálech určených pro velký symfonický orchestr.

 Janáčkova filharmonie vyjíždí na turné do Polska
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

Polsko bylo první zahraniční destinací, kam zamířila Janáčkova filharmonie pouhé čtyři roky po svém vzniku. Vzájemnou spolupráci s polskými partnery filharmonie zachovává dodnes. A to nejen díky geografické blízkosti, ale především díky vzestupné tendenci orchestrální kultury v Polsku. Jen za posledních sedm let zde bylo vybudováno patnáct koncertních sálů. Filharmonie na svém listopadovém turné v pěti z těchto sálů odehraje slavnostní koncerty na počest 100. výročí založení Polska.

Hlavním a nejdůležitějším cílem turné je vystoupení Janáčkovy filharmonie v nových koncertních sálech polských měst Kielce, Wroclaw, Gorzów, Koszalin, Szczecin. „Jedná se o velmi prestižní a akusticky zcela mimořádné prostory. V tomto ohledu bychom se vzhledem k budoucí výstavbě koncertního sálu v Ostravě nechali rádi inspirovat", uvedl ředitel JFO Jan Žemla.

„Ostrava již desítky let usiluje o výstavbu koncertní haly s perfektní akustikou, dostatkem míst pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava. Vypsali jsem proto architektonickou soutěž, do které se přihlásilo více než třicet renomovaných studií z celého světa a šest z nich již bylo vybráno pro vypracování návrhu nové koncertní haly. A protože chceme, aby byla skutečně špičková a vyhovovala po všech směrech filharmonikům, kteří v ní získají své zázemí, využijeme jejich cestu po nových koncertních sálech v Polsku k tomu, aby zpátky přivezli konkrétní poznatky, co by v naší koncertní hale určitě nemělo chybět. Věřím, že od managementu společnosti získáme řadu podnětů, které využijeme při přípravách výstavby nového koncertního sálu. V současné době čekáme na návrhy architektonických studií, a k jejich know how budeme připraveni přidat i návrhy od filharmoniků," řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Koncerty v Polsku předznamenává program vytvořený výhradně z české hudby. Zazní proslulá předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Houslový koncert Antonína Dvořáka v podání houslisty Jana Mráčka a dvě stěžejní skladby Leoše Janáčka: Suita z opery Příhody lišky Bystroušky a Sinfonietta, kterou napsal autor na objednávku Československého sokola a poprvé zazněla v Praze roku 1926 za účasti prezidenta Masaryka. Význam koncertů podtrhne i fakt, že tento program vyžaduje téměř stovku hudebníků na pódiu včetně třináctičlenné žesťové „bandy“. Janáčkova filharmonie vystoupí pod taktovkou úspěšného estonského dirigenta Risto Joosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…