"Ježíškova vnoučata“ z VLS a místní základky dala „dárek“ seniorům v Horní Plané

08.12.2018 11:14

Kolegové z lesnické divize VLS v Horní Plané splnili společně s českobudějovickou redakcí Českého rozhlasu a žáky místní školy předvánoční přání obyvatelům tamního Domova důchodců, kteří toužili po ozdobeném vánočním stromku. V rámci projektu Ježíškovy vnoučata jim lesníci dodali strom, na který děti vyrobily ozdoby.

"Ježíškova vnoučata“ z VLS a místní základky dala „dárek“ seniorům v Horní Plané
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Splnění přání seniorům z hornoplánského domova v rámci veřejnoprávního projektu Ježíškova vnoučata Vojenské lesy a statky ve spolupráci s Českým rozhlasem a Základní a mateřskou školou Horní Planá společně proměnili v předvánoční mezigenerační happening. Jedličku z vojenských lesů do domova důchodců zajistil vedoucí lesní správy Horní Planá Lukáš Janovský s lesníky a stromek v úterý 4. prosince předala seniorům naše lesní pedagožka Růžena Heřmánková s provozním technikem divize VLS Zdeňkem Kalitou a zástupkyněmi Českého rozhlasu – editorkou Lucií Husárovou a redaktorkou zpravodajství Jitkou Cibulovou Vokatou.

Krátce nato dorazilo na místo i dvacet žáků a žákyní sedmé třídy základky v Horní Plané, kteří se společně s třemi desítkami obyvatel domova důchodců pustily do výroby vánočních ozdob a dekorací z přírodních materiálů.

„Zimní zahrada Domova, provoněná jehličím, dřevem, kořením i vůní pečících se perníčků, se tak stala místem nabitým veselou vánoční atmosférou a místem, kde se povídalo o vánočních zvycích a tradicích. Závěrečné zdobení stromku vlastnoručně vyrobenými ozdobami přineslo mnoho radosti. Všichni, kdo se na této akci podíleli, se shodli na tom, že se vydařila a měla obrovský smysl pro všechny zúčastněné,“ popsala lesní pedagožka VLS Růžena Heřmánková.

Projekt Ježíškova vnoučata vznikla na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě. V roce 2017 se do organizace Ježíškových vnoučat pustil Český rozhlas. Oslovil stovky domovů pro seniory, zdravotnických zařízení a pečovatelských služeb. O projektu odvysílal velkou informační kampaň a řadu reportáží.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem s 90tiletou historií, který hospodaří v lokalitách, jež slouží, či v minulosti sloužily, jako výcvikové armádní prostory. Na Šumavě lesnická divize VLS v Horní Plané spravuje Vojenský újezd Boletice, ale také přírodní lokalitu mezi Novou Pecí a Lipnem, přiléhající k NP Šumava. Lesní pedagožka divize Horní Planá Růžena Heřmánková je vedle organizace osvětových programů pro děti a školní kolektivy také pravidelnou návštěvnicí právě v Domově důchodců v Horní Plané, kde pro seniory organizuje volnočasové aktivity.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…