Ministerstvo kultury letos podpořilo rekordní počet překladů české literatury

15.07.2018 10:39

Ministerstvo kultury podpořilo v letošním roce rekordní počet překladů české literatury do cizích jazyků: 213. Celkovou částkou přesahující 18 milionů Kč. V minulém roce bylo podpořeno 129 žádostí. Celková částka činila 8 milionů Kč.

 Ministerstvo kultury letos podpořilo rekordní počet překladů české literatury
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Nárůst je daný novým formátem podpůrného programu. Od letošního roku mohou subjekty nárokovat nejen podporu překladu, ale též úhradu nákladů na autorská práva, tisk a propagaci. To vše do výše 70 % celkových nákladů.

V letošním roce se sešly celkem 304 žádosti a požadovaná suma překročila 37 milionů Kč. V roce 2017 bylo žádostí 134 s požadovanou sumou 11 milionů Kč.

Podpořené žádosti se v drtivé většině týkají samostatných knižních publikací, v menšině pak ukázek z autorských děl a tematických čísel časopisů.

„Podpora vývozu české literatury do cizích jazyků je zároveň podporou upadající zahraniční bohemistiky a obecně jedním z nejdůležitějších nástrojů komunikace mezi kulturami a společnostmi – nástrojem, který vychovává a pobízí ke kritickému myšlení,“ uvedla náměstkyně Kateřina Kalistová.

Podrobněji k programu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…