„Věřitel“ se snažil z ÚZSVM vylákat 4,4 milionu korun, byl odsouzen za pokus podvodu

28.04.2018 15:54

V roce 2014 se obrátil na Územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Českých Budějovicích „věřitel“ se žádostí o zaplacení pohledávky ve výši 4,4 milionu Kč. Žádost doložil rozhodčím nálezem, smlouvou o půjčce a dalšími doklady. Žadatel tvrdil, že pohledávka přešla na stát z titulu odpovědnosti za dluhy po zemřelém, po němž majetek připadl státu jako tzv. odúmrť.

„Věřitel“ se snažil z ÚZSVM vylákat 4,4 milionu korun, byl odsouzen za pokus podvodu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Zaměstnanci úřadu však pojali podezření, že předložené listiny nejsou pravé. Požadovanou částku nevyplatili a naopak podali podnět orgánům činným v trestním řízení k prošetření záležitosti. Nejprve byl případ odložen, proti tomuto ÚZSVM podal stížnost, které bylo vyhověno a usnesení o odložení zrušeno. Věc byla orgány činnými v trestním řízení opětovně prošetřena a následně byl „věřitel“ obžalován. Po téměř třech letech byl také pravomocně odsouzen za spáchání zločinu podvodu ve stádiu pokusu.

ÚZSVM sehrál v tomto případě klíčovou roli při odhalení a zamezení páchání trestné činnosti. Úřad také zajistil obstarání originálů listin pro potřeby orgánů činných v trestním řízení, v důsledku čehož bylo zabráněno neoprávněnému obohacení se pachatele podvodu a ušetřeny značné finanční prostředky státní pokladny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…