Zástupci Ministerstva financí na semináři k zajišťovacím příkazům

30.10.2017 20:08

Náměstkyně pro daně a cla Ministerstva financí Alena Schillerová a generální ředitel Generální finanční správy Martin Janeček se dnes na půdě Nejvyššího správního soudu v Brně zúčastnili kulatého stolu k zajišťovacím příkazům. Své poznatky k tomuto institutu zde prezentovali také zástupci nejdůležitějších zainteresovaných skupin, jako je Komora daňových poradců, Ministerstvo financí, Finanční správa, Nejvyšší správní soud, podnikatelské svazy a další instituce.

 Zástupci Ministerstva financí na semináři k zajišťovacím příkazům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Zástupci Ministerstva financí přivítali tuto diskuzní platformu a zejména možnost věcné diskuze nad agendou zajišťovacích příkazů, které patří do českého právního řádu již od roku 1927.

„Dnešní seriózní diskuze si velice vážíme, zejména s ohledem na úroveň, kam tato diskuze v posledních týdnech a měsících klesla v mediálním prostoru," uvedla náměstkyně Schillerová s tím, že věří, že se podaří ji navrátit do standardní úrovně argumentů a protiargumentů, práva a věcného obsahu.

Alena Schillerová na semináři představila některé návrhy na úpravu správní praxe a případné legislativní změny. Připomněla, že Finanční správa vydá 1. listopadu nový metodický pokyn, který bude zahrnovat jak poznatky z hluboké analýzy dosavadní praxe provedené Finanční správou a z dohlídky provedené Ministerstvem financí, tak reflexi dosavadní soudní judikatury.

V organizační oblasti Finanční správa zavede nástroje, jako je například celostátní parametrická evidence zajišťovacích příkazů či přehled dostupné judikatury, které zrychlí a zlepší výměnu informací napříč Finanční správou. Náměstkyně Schillerová také účastníky ujistila, že Finanční správa bude i nadále k zajištění částky stanovené v zajišťovacím příkaze namísto exekuce využívat v maximální možné míře takových prostředků, jakými jsou zástavní právo, ručení a bankovní záruky.

„Těší mě, že věcné diskuzi byla podrobena také možnost vytvoření mechanismu obdobného předběžnému opatření využívanému v insolvenci. Institut by spočíval v možnosti nahrazení zajišťovací exekuce řádně jmenovaným správcem s odbornými znalostmi, jehož schválení by po nezbytně nutnou dobu podléhaly všechny operace směřující ke zmenšení majetku příslušného daňového subjektu," řekla Alena Schillerová a dodala, že záměrem rozhodně není, aby se jednalo o pracovníka Finanční správy ani žádné jiné instituce z rezortu Ministerstva financí.

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček přivítal zájem o tento záměr a pozitivní ohlasy, který u přítomných diskutujících vyvolal. „Nepochybuji, že toto řešení může eliminovat rizika spojena s agendou zajišťovacích příkazů a řadu problémů, které jsme na dnešním setkání diskutovali,“ řekl Martin Janeček.

Diskuze nad záměry rezortu financí, Komory daňových poradců, soudců Nejvyššího správního soudu a dalších zainteresovaných stran bude pokračovat v rámci expertní skupiny, která bude v nejbližší době svolána Ministerstvem financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…