1. aukce kuriozit, starožitností a sběratelství na Barokním zámku Měšice u Tábora

10.06.2022 9:28 | Tisková zpráva

Heydrichovo prostěradlo, Hitlerův kalamář či obraz „milionového“ malíře, to je unikátní příležitost pro sběratele i investory. Pozoruhodný soubor 55 artefaktů ve vyvolávacích cenách celkem za 537 100 Kč se sešel v aukčním katalogu „1. aukce kuriozit, starožitností a sběratelství na Barokním zámku Měšice u Tábora“, která se bude konat v sobotu 18. června od 14 hodin na Barokním zámku v Měšicích u Tábora.

1. aukce kuriozit, starožitností a sběratelství na Barokním zámku Měšice u Tábora
Foto: AKSS
Popisek: Talíř Eva a Hitler

Podnětem k nápadu zorganizovat tuto aukci stálo přání a pocit současného majitele některých nabízených artefaktů, Dr. Dr. Jana Berwida-Buquoye, že nastal čas, aby některé z předmětů z jeho sbírky přešly do dalších, pokud možno stejně pečujících sběratelských rukou. Určit spravedlivou cenu věcí tak neobvyklých a doslova unikátních není možné jinak, než aukcí. Rozhodujícím faktorem zde bude zájem účastníků aukce, protože v tomto případě bude konečná prodejní cena především cenou tzv. sběratelské záliby.

Lodní bedna z legendárního Titaniku 1

bedna

Lodní bedna z legendárního Titaniku 2

Do kolekce věcí tohoto druhů patří především artefakty spjaté s obdobím protektorátu a Třetí říše. O tom, že v soukromé sbírce dr. Berwida-Buquoye se nachází Heydrichovo prostěradlo, již dříve média informovala. Jeho cena však není milion korun, jak bylo uvedeno, ale vyvolávací cena byla stanovena na částku podstatně nižší – 30 000 Kč. Doložena je i jeho autenticita příslušným dokumentem, stejně jako v případě kalamáře, který R. Heydrichovi daroval A. Hitler. Z téže doby pochází i další unikát, spjatý nejen s R. Heydrichem, ale patrně i s naším odbojem, dřevěný talíř, který protektorovo darovala jeho důvěrná přítelkyně Josefa Huliciusová, údajně na Heydricha nasazená britskou výzvědnou službou MI 6. Další artefakty, talíře a mísa s pokličkou, pocházejí z pozůstalosti po Margaretě Fegeleinové, která je zdědila po své sestře Evě Braunové, vč. talíře, který dostala E. Braunová jako svatební dar.

Heydrich

Dřevěný talíř Reinharda Heydricha

 

Zdá se až neuvěřitelné, že předměty jako tyto se dochovaly až do dnešních dnů vesměs v bezvadném stavu, proto ke každému z nich obdrží kupující certifikát/čestné prohlášení osvědčující tento jejich původ. Stejně jako v případě stříbrných lžiček, jejichž původní majitelkou byla císařovna Sissy, jezdeckého bičíku ruské princezny Anastázie Romanovové, (znehodnocené) sovětské pušky Mosin, která prošla bojem o Berlín a tamní Reichstag, lodní bedny odbavené na Titanic nebo víc jak čtyřkilové knihy obsahující sebraná díla Georga Scherera, jezuity a exorcisty, vydané roku 1613/1614 v Mnichově.

Sissi

Jezdecký bičík císařovny Sissi

Velkým překvapením se potom mezi předměty nabízenými do aukce z vlastnictví dr. Berwida-Buquoye může stát obraz Lesní rybník od význačného německého malíře z období romantismu Carla Spitzwega (1808 – 1885). Jeho obraz Hexenmeister (Čaroděj) se v aukční síni Christie´s v roce 2020 vydražil za 1 230 000 USD (28 mil. Kč). Vyvolávací cenu určenou na čtvrt milionu korun lze tedy považovat za zcela přiměřenou. Vzhledem k tomu, že v aukci nabízený Spitzwegův obraz nebyl veřejně vystaven celá desetiletí, zajímavá pro odborníky může být už jen samotná jeho existence.

obraz Carl Spitzweg

Obraz Carla Spitzwega

Více než polovinu aukčních položek tvoří artefakty z dalších soukromých sbírek a pozůstalostí, např. japonský porcelán, maska démona Baronga, konvolut poštovních obálek adresovaných prezidentu Havlovi nebo obrazy našich výtvarníků s tím, že mezi nimi zájemci o účast v aukci najdou i položky s vyvolávací cenou pouhých 100 Kč.

Japonská dóza kosočtvercová

Maska démona

Maska démona Baronga

Dvě položky z oblasti filatelie, které do aukce věnovali organizátor aukce a sběratel a spoluorganizátor Martin Folta, potom budou vydraženy ve prospěch ZOO Tábor a Parazoo v Jihlavě.

Scherer

Kniha Georga Scherera

Mosin

Opakovací puška Mosin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…