20. října probíhá světový den osteoporózy. Naservírujte si do života pevné kosti

16.10.2015 12:05

Světový den osteoporózy připadá každoročně na 20. října, aby upozornil na problematiku onemocnění osteoporózou a seznámil veřejnost s možnostmi prevence a léčby nemoci. Tato nemoc celosvětově postihuje každou 3. ženu a každého 5. muže nad 50 let. Zlomeniny vzniklé v důsledku osteoporózy mohou v některých případech vést až k předčasnému úmrtí. Prevence nemoci spočívá zejména ve správné životosprávě.

20. října probíhá světový den osteoporózy. Naservírujte si do života pevné kosti
Foto: red, mg
Popisek: Calcrate PLUS

Osteoporóza označuje chorobu způsobující řídnutí kostí. Odhaduje se, že jí trpí cca 8 % populace všech civilizovaných zemí. V přepočtu na Českou republiku to představuje 1 milion nemocných. Kost postupem času ztrácí svou pevnost a pružnost, což může vést ke vzniku vážných zlomenin a k dalším komplikacím. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30-50 % žen a 15-30 % mužů.

S věkem se mění nutriční potřeby vašich kostí

Kosti tvoří živé tkáně, které potřebují správné živiny, aby zůstaly pevné a zdravé. Správná životospráva postavená na vyvážené stravě v kombinaci s pravidelným cvičením a dodržovaná po celý život pomůže riziko vzniku osteoporózy snížit.

„Maximum kostní hmoty se tvoří od dětství do 25. až 30. roku života, a tělo tedy klade největší nároky na přísun vápníku, vitamínu D a minerálů. V dospělosti vápník v kostech pomalu ubývá, i proto je mnohdy potřeba doplňovat jej pomocí léčiv,“ vysvětluje MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská.

Zajistěte svým kostem zdravou výživu

Nejvýznamnějším stavebním kamenem pro tvorbu kosti je vápník. Průměrně se nachází v kostech dospělého člověka asi 1 kg vápníku. Kosti představují rezervoár vápníku pro udržování správné hladiny vápníku v krvi, ta je nezbytná pro zdraví nervové soustavy a správnou funkci svalů. Vápník představuje klíčovou živinu pro kosti v každém věku, obzvláště pak v období rychlého růstu během dospívání.

Bohatým zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky jako mléko, jogurty, sýry, dále například brokolice, ořechy, sardinky s měkkými kostmi nebo některé druhy tofu. „Minimální denní příjem vápníku představuje 1200–1500 mg. To odpovídá minimálně 1 litru mléka, téměř kilogramu bílého jogurtu nebo asi 1,5 kilogramu syrové brokolice denně,“ vypočítává MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská.

Nezapomeňte na vitamín D a kostní minerály

Další klíčovou roli v udržení zdravých kostí hraje vitamín D. Napomáhá vstřebávání vápníku z potravy a zajišťuje správnou obnovu a mineralizaci kostí. Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Za ideální pro získání dostatečného množství se považuje každodenní 10-20minutový pobyt na sluníčku, bez použití opalovacího krému. Kvůli riziku spálení se slunění doporučuje před 10. hodinou dopolední nebo po 2. hodině odpolední. Potravin bohatých na vitamín D není mnoho, nachází se například v rybách (losos, tuňák), houbách Shitake nebo ve vaječných žloutcích.

Mezi další složky potřebné pro zdravé kosti se řadí hořčík, který se nachází v zelenině, luštěninách, ořeších, rybách a sušeném ovoci. Další důležitou složkou je zinek, ten lze přijmout v libovém červeném mase, drůbeži, celozrnných obilovinách, luštěninách a v sušeném ovoci.

Dále je pro udržení zdravých kostí důležitý dostatečný příjem mědi, manganu a boru. Všechny tyto složky, tedy pět kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan a bor) spolu s vápníkem a vitamínem D obsahují volně prodejné tablety Caltrate PLUS. Toto originální léčivo přináší kombinaci sedmi složek důležitých pro prevenci osteoporózy. 

Tančete proti osteoporóze

Světový den proti osteoporóze se koná každý rok 20. října už od roku 1996. V současnosti jej vyhlašuje více než 90 zemí světa. To svědčí o důležitosti osvěty veřejnosti o možnostech prevence a léčby této nemoci. V České republice se za podpory Městské části Praha 3 bude 18. října od 13 do 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad konat v rámci Týdne zdraví na Praze 3 akce TANČÍRNA – Tančíme proti osteoporóze. Akce se koná pod patronátem herce, tanečníka, choreografa a pedagoga Vlastimila Harapese. Pro návštěvníky bude připraven nejen taneční program, zájemci si mohou vyzkoušet swing a zkonzultovat otázky o osteoporóze. Akci bude moderovat tanečník, choreograf a moderátor Jiří Zbořil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…