24. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena elektřiny dále rostla

23.06.2016 9:25

Cena elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 24. týdnu nadále stoupala, zemní plyn v maloodběru zaznamenal růst, ve velkoodběru pokles. V uplynulém týdnu bylo na energetickém trhu ČMKBK uzavřeno 335 kontraktů na dodávku 615,1 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 350,8 milionu korun.

24. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena elektřiny dále rostla
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Cena ročního kontraktu silové elektřiny v nízkém napětí vzrostla proti předchozímu týdnu o 4 % s uzavíracím kurzem 765 Kč/MWh. Ve vysokém napětí cena uzavírala na 772 Kč/MWh.

Roční kontrakt zemního plynu v maloodběru zdražil proti předchozímu týdnu o 2,2 % na 468 Kč/MWh, ve velkoodběru naopak zlevnil o 3,3 % na 443 Kč/MWh.

Úspěšný vstup do obchodování na Českomoravské komoditní burze v červnu zveřejnil Jihomoravský kraj, který nakupoval plyn prostřednictvím své příspěvkové organizace CEJIZA. Úsporu vyčíslil na téměř 42 milionů korun.

Z menších odběratelů zveřejnila své zkušenosti tělovýchovná jednota Orel v Kotvrdovicích. „Ročně spotřebujeme něco přes 12 MWh elektřiny a 73 MWh zemního plynu. Na burzu je to malé množství, to bychom zde samostatně nakoupit nemohli. Ale burzovní makléř nás spojil s dalšími odběrateli a společně jsme nakoupili za ceny, kterých bychom sami a mimo burzu nedosáhli. Díky tomu se nám sníží náklady na energie o 50 tisíc korun, tedy na méně než polovinu,“ uvedl starosta kotvrdovického Orla.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…