45 let divadla Sklep. ČT uvede premiérový Böhmen und Mähren i legendární sklepácké inscenace

22.04.2016 8:38

Rok 1971, sklep babičky Davida Vávry, čtrnáctiletý spolužák Davida Vávry Milan Šteindler – před 45 lety vzniklo divadlo Sklep. Česká televize, která se stala partnerem oslav, připomene výročí výběrem toho nejlepšího z posledních šestadvaceti let fenoménu tuzemské divadelní a kulturní scény.

45 let divadla Sklep. ČT uvede premiérový Böhmen und Mähren i legendární sklepácké inscenace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

ČT art uvede v premiéře třídílný cyklus skečů, výstupů a písní Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren spolu s celou řadou dalších, dnes již kultovních, inscenací a pořadů s nezaměnitelnou sklepáckou poetikou. Celkem se ve vysílání objeví přes 11 hodin pořadů spojených s tímto legendárním souborem.

„Snop energie, narvaný do jediné sklepní místnosti u Vávrů. Diváci v několika vrstvách, herci lezou na scénu - pár prken vedle sebe - malinkým okénkem ze zahrady. Zjevení. Zmrtvýchvstání divadla! Vlastně, vzhledem k místu zjevení, zmrkvívstání divadla,“ vzpomíná na své první setkání s Divadlem Sklep herec Tomáš Hanák a dodává: „Dnešní Sklep umožňuje mladým uvědomit si, že za 45 let taky budou senilní a chromí.“

Nový třídílný cyklus Böhmen und Mähren je sérií skečů, výstupů a písní Divadla Sklep. Na typicky poeticko-štiplavý sklepácký humor, který si bere na paškál bizarní společenské fenomény v reálných kulisách nejmenovaného městečka kdesi na území Čech a Moravy, se diváci mohou těšit tři dny po sobě od 29. dubna, ve 20.20 hod. na programu ČT art a vzápětí v opakování na ČT2. Několik vzájemně propletených příběhů a osudů svérázných obyvatel městečka se opět nese v duchu nezaměnitelného humoru a poetiky souboru. Režisérem Böhmen und Mähren je Ondřej Trojan. „Půjde o výlov z nejhlubšího sklepáckého rybníka za patnáct let. Má postava je chartista, který podepsal chartu v prosinci 1989,“ říká David Vávra.

„Divadlo Sklep patří k nejoriginálnějším uskupením, které do časů šedivé normalizace přinášelo osobitou poetiku, legraci i názor na svět. Když v časech svobody konečně proniklo i do oficiálních médií, stalo se pro mnoho lidí důkazem, že poměry se napravují,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Je skvělé, že si můžeme alespoň něco z oněch šestadvaceti let televizních záznamů připomenout a k tomu dopřát i několik premiér. A hlavně vychutnat humor, který baví, aniž stárne, i skvělé sklepácké osobnosti, které stárnou, aniž nudí.“

Nejvíce pořadů spojených s Divadlem Sklep diváci uvidí v sobotu 7. května večer na ČT art, kdy od 20:20 startuje komponovaný večer Je nám ctí…

Pořady uvedené u výročí 45 let Divadla Sklep

Kromě premiéry cyklu Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren uvede Česká televize ostře nabitou parodii režiséra a scenáristy Václava Marhoula s Tomášem Hanákem v hlavní roli Mazaný Filip (28. 4. ve 22:30 na ČT2), dokument Piš, Kafka, piš! (4. 5. ve 20.20 na ČT art), zpracování Haškovy povídky Vltava hraje k volbám (4. 5. ve 20:20 na ČT art), legendární Hřmění Divadla Sklep se slavnou parodií na Katovnu (5. 5. ve 20:20 na ČT art), kultovní adaptaci hry Mlýny (5. 5. ve 20:50 na ČT art), velmi zábavnou revue Besídka Divadla Sklep (7. 5. ve 20:20 na ČT art), silvestrovskou besídku Pumelice lesní moudrosti (7. 5 ve 21:30 na ČT art), zběsilé estrádní jízdy Multicar movie show (7. 5. ve 22:30 na ČT art) a Wartburg movie show (7. 5. ve 23:30 na ČT art) a vzpomínku skupiny BSP (Bavíme se po práci) na léta svého dětství na pozadí architektury EXPO Brusel 58 s názvem Míč (8. 5. v 00:20 na ČT art).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…