AČCKA: Aktuální Černá listina (Black list) nebezpečných leteckých společností

06.12.2012 11:37

Aktualizovaná Černá listina (Black list) nebezpečných leteckých společností platná ode dneška 6.12.2012. Za nebezpečné je nyní prohlášeno 287 leteckých společností na světě, které létají na pravidelných dopravních linkách.

AČCKA: Aktuální Černá listina (Black list) nebezpečných leteckých společností
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Černá listina leteckých přepravců obsahuje letecké společnosti, které nesplňují bezpečnostní standarty zemí EU a hrozí u nich zvýšené nebezpečí havárie. Z bezpečnostních důvodů se tak na ně vztahuje zákaz provozování letecké dopravy nebo provozní omezení v Evropské unii. Tyto letecké společnosti mají zákaz působení na území EU, avšak kdekoliv jinde ve světě se s nimi mohou cestující setkat.

Všem českým občanům proto doporučujeme, aby se vyhnuli používání těchto leteckých společností, jelikož hrozí značná bezpečnostní rizika!

Černou listinu (tzv. Black list) vytvořila Evropská unie na základě Nařízení EU č. 2111/2005. Důvodem byla především tragická havárie egyptské letecké společnosti Flash air z roku 2004, kdy všech 148 francouzských turistů zahynulo při letu z dovolené z egyptského letoviska Sharm al Sheik do Francie. Poprvé byla tato Černá listina (Black list) zveřejněna v březnu roku 2006 a současná verze je již 20. aktualizací.

Ve srovnání s předchozí verzí seznamu z dubna letošního roku se seznam rozšířil o 8 nebezpečných subjektů. Kvůli značným obavám o otázky bezpečnosti byli na seznam doplněni letečtí dopravci, kteří získali oprávnění v Eritreji. Naopak po zlepšení bezpečnostní situace byli odstraněni ze seznamu letečtí dopravci Mauritánie. Stejně tomu bylo u jordánského dopravce Jordan Aviation, který byl také ze seznamu vymazán.

Rozhodnutí Evropské komise vychází z jednomyslného stanoviska Výboru pro leteckou bezpečnost, jehož členy jsou zástupci všech 27 členských států EU, dále Chorvatska, Norska, Islandu, Švýcarska a Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Nový seznam nahradí seznam z listopadu 2011 a zasíláme ho v příloze.

Aktuální listina je veřejnosti k dispozici k nahlédnutí také na webových stránkách naší Asociace (www.accka.cz).

Z výše uvedeného Nařízení EU vyplývá, že v případě, že si klient zakoupí letenku u prodejce či cestovní kanceláře na území EU a letecký přepravce je přiřazen na tuto Černou listinu, jsou prodejce letenky či cestovní kancelář povinni nabídnout cestujícímu možnost proplacení letenky nebo přesměrování zdarma na jiný let v případě, že se cestující  rozhodl necestovat původně objednaným letem.

Každý prodejce letenek či cestovní kancelář v EU, tedy i v České republice, musí mít tuto Černou listinu připravenou k dispozici svým zákazníkům, např. vystavenou na viditelném místě v provozovně, aby do ní mohl klient kdykoliv nahlédnout, či zveřejněnou na webových stránkách.

Aktualizovaný seznam EU pro leteckou bezpečnost zahrnuje všechny dopravce, kteří získali osvědčení ve 20 státech – jedná se dohromady o 287 známých leteckých dopravců, jimž byl uložen úplný zákaz provozování letů v Evropské unii. Na seznamu jsou uvedeny tyto země: Afghánistán, Angola, Benin, Konžská republika, Demokratická republika Kongo, Džibutsko, Rovníková Guinea, Eritrea, Gabon, Indonésie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Libérie, Mosambik, Filipíny, Sierra Leone, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Súdán, Svazijsko a Zambie.

Pěkný a úspěšný den přeji,

Kateřina Petříčková, tajemník Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

***

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

20:48 Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí ce…