AČCKA: Stanovisko k zavedení povinnosti testů pro vstup českých občanů do Řecka od 17. srpna

11.08.2020 16:09

Rozhodnutí řecké vlády vyřadit Českou republiku se seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy je velkým zásahem do restartu činnosti cestovních kanceláří a výrazným narušením probíhající letní sezony. Čeští turisté si budou muset zajistit testy na Covid-19 na své náklady.

AČCKA: Stanovisko k zavedení povinnosti testů pro vstup českých občanů do Řecka od 17. srpna
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Řecko společně s Bulharskem patří mezi oblíbené letní destinace, kam cestovní kanceláře směrují za stávající celosvětové situace letní zájezdy s leteckou přepravou a kde mohou čeští občané trávit poklidnou dovolenou bez restriktivních opatření. Řecko umožnilo volný pohyb osob od počátku července a stalo se okamžitě vyhledávaným cílem českých turistů. Na základě nečekaného rozhodnutí řecké vlády budou tisíce českých turistů týdně muset absolvovat povinné testy a při vstupu na území Řecka předložit negativní molekulární PCR test ne starší 72 hod. Rozhodnutí řecké vlády je tak obrovskou překážkou pro prodej a realizaci zájezdů do této oblíbené letní destinace.

AČCKA v této souvislosti sděluje, že zavedení povinnosti testů pro vstup českých občanů do Řecka není oprávněným důvodem pro odstoupení zákazníka od smlouvy o zájezdu bez povinnosti uhradit odstupné v souladu s uzavřenou smlouvou a všeobecnými smluvními podmínkami, ani nezakládá povinnost cestovní kanceláře participovat na nákladech na povinný test. Jedná se o skutečnost zcela mimo vůli pořadatele zájezdu a nemá na ni žádný vliv.

AČCKA považuje aktuální stav za krátkodobý a dlouhodobě neudržitelný, cílem profesních asociací i kompetentních českých úřadů je, aby rozhodnutí řecké vlády bylo v co nejkratším horizontu zrušeno a čeští občané mohli nadále cestovat do Řecka bez restriktivních opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…