AMSP ČR: Paušální daň využívá pouze 1 z 10 živnostníků – nevyplatí se nebo nesplňují podmínky

01.03.2023 19:26 | Tisková zpráva

Přestože paušální daň považují živnostníci za správný a vstřícný krok, využívá ji pouze 10 % z nich. Většinou proto, že se jim nevyplatí, nebo nesplňují podmínky, za nichž je možné do tohoto režimu vstoupit.

AMSP ČR: Paušální daň využívá pouze 1 z 10 živnostníků – nevyplatí se nebo nesplňují podmínky
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Vyplývá to z ankety, kterou pro Asociaci malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR (AMSP ČR) uskutečnila agentura IPSOS na vzorku 700 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

„Od počátku fungování paušální daně, tedy od roku 2022, využívá tuto možnost pouze sedm procent OSVČ, letos v lednu se přidala další tři procenta,“ upřesňuje Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR.

„Že se jim paušální daň nevyplatí odpovědělo 44 procent dotazovaných, nesplnění podmínek pro vstup do tohoto režimu označilo jako důvod pro to, že ji nevyužívají, 39 procent živnostníků. To je důvod k razantním úpravám chybně a  komplikovaně nastavených podmínek ze strany státu“ doplňuje členka představenstva AMSP ČR a její generální ředitelka Eva Svobodová.

Dalších osm procent účastníků ankety, kteří možnost paušální daně nevyužívají, o ní „nemá dostatek informací“.

Že jde o správnou myšlenku je přesvědčeno 42 % živnostníků, měla ale podle jejich názoru být nastavena se vstřícnějšími parametry – například bez stanovení pásem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…