ANČR: vyjádření k problematice tzv. zpětných bonusů při realizaci obchodní strategie nemocnic

05.02.2014 10:00

Plzeň, 4.února 2014 – Fakultní nemocnice odmítají článek v MF DNES: „Tajná zpráva: Jak mizí miliardy z nemocnic“, vyvolávající představu, že popisovaný systém bonusů, který praktikuje většina nemocnic, lze označit za nestandardní nebo dokonce, jak lze z článku vydedukovat, za odsouzeníhodný.

ANČR: vyjádření k problematice tzv. zpětných bonusů při realizaci obchodní strategie nemocnic
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Diskuse nad tématem využití tzv. zpětných bonusů při realizaci obchodní strategie nemocnic, je vždy nutno vést v kontextu s obsahem konkrétních obchodně závazkových vztahů, mezi nemocnicí a jejími dodavateli.

Zpětný bonus, nebo přesněji, určitá množstevní sleva, je standardním nástrojem, který je využíván jak ve veřejné, tak v privátní sféře. Vhodným mixem, úhradově profitabilních položek s položkami méně profitabilními, lze maximalizovat obchodní slevu, která snižuje materiálové náklady jednotlivých nemocnic.

Je samozřejmé, že takováto množstevní sleva musí být vždy standardně vedena v účetnictví a může být tedy kdykoli doložena.  Je samozřejmé, že výši takovéto slevy neovlivňuje pouze manažerská dovednost, ale také další skutečnosti, například délka splatnosti faktur, platební kázeň, odebraný objem, pravidelnost odběru, atd.

V žádném případě nelze spojovat výše uvedené obchodní nástroje s využitím vlastních, či externích subjektů pro zásobování nemocnic. V tomto případě je vždy nutno individuálně posoudit efektivitu takového řešení.

V neposlední řadě je nutno zdůraznit, že nákupy zdravotnického materiálu podléhají zákonu o zadávání veřejných zakázek, kterým jsou nemocnice vázány.

Této problematice se bude věnovat tisková konference, kterou pořádáme 13. února v 10 hodin v Akademickém klubu, Faustův dům, Karlovo nám. 40, Praha 2, a na kterou Vás tímto srdečně zveme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

22:04 Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

Praktické ukázky využití v podnicích, konzultační zónu a workshopy, na kterých si zástupci firem vyz…