AOPK ČR: Potvrzeno, v Jeseníkách žijí vlci a rysové

20.03.2024 19:02 | Tisková zpráva

V únoru proběhlo v CHKO Jeseníky mapování výskytu velkých šelem. Organizovala je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Jeseníky ve spolupráci s Hnutím DUHA Šelmy a dalšími spolupracovníky z řad strážců, myslivců a lesníků. Monitoringem pobytových znaků se podařilo potvrdit výskyt jednoho rysa a několika vlků.

AOPK ČR: Potvrzeno, v Jeseníkách žijí vlci a rysové
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Akce se zúčastnilo celkem 39 mapovatelů, kteří dohromady během jednoho únorového víkendu prošli trasy o délce 425 km. Sčítání doplnilo také osm fotopastí rozmístěných na vhodných místech v CHKO.

„Počasí nám opravdu nepřálo. Přesný počet vlků nebylo možné určit pro absenci souvislé sněhové pokrývky a tedy i možnost zvířata efektivně stopovat. Přesto se podařilo získat zhruba desítku nálezů trusu a zaznamenat několik jednotlivých stop. Na fotopastech se během tohoto víkendu žádná velká šelma neobjevila. Potvrdilo se ale, co jsme očekávali – v oblasti Jeseníků se vyskytují vlci a rysové,“ upřesňuje Daniel Křenek z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Kromě rysa a vlka byly zaznamenány další zajímavé druhy, jako jsou kriticky ohrožený sokol stěhovavý nebo silně ohrožený jeřábek lesní.

„Na základě dlouhodobého monitoringu probíhajícího v celé jesenické oblasti lze prohlásit, že se v CHKO Jeseníky a jejím nejbližším okolí trvale vyskytují minimálně dva vlčí páry. Během posledního roku bylo zaznamenáno i několik průchodů migrujících jedinců. Pro přírodu Jeseníků je to jistě dobrá zpráva, preventivně je však v tomto kontextu potřeba počítat také s dostatečným zabezpečením hospodářských zvířat,” říká Michal Feller z Hnutí DUHA Šelmy.

„Doufejme, že v následujícím roce budou podmínky pro monitoring lepší.  Data o výskytu šelem využíváme například při informování chovatelů hospodářských zvířat, jak zabezpečit stáda. Na vhodná preventivní opatření mohou získat dotaci,“ doplňuje Daniel Křenek. Sledování velkých šelem bude probíhat v menším měřítku v průběhu celého roku zejména za pomoci fotopastí.

Mapování, které proběhlo v stejném termínu v chráněné krajinné oblasti Beskydy, zatím není vyhodnoceno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…